Podczas świątecznego zakręcenia preferuję proste obiady. Tarta brokułowa z kurczakiem to taki prosty przepis na obiad, który powstaje u mnie czasami z resztek obiadowych, albo po prostu ze zwykłej ochoty na wytrawną tartę. Tarta to danie na obiad, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Pamiętacie przepis na tartę z bobem, czy tartę hamburgerową? Jeśli tak to wiecie co mam na myśli.
Bardzo lubię połączenie brokułów z kurczakiem i porem. Lekko słodki por z brokułami jest wyśmienity. Chyba bardziej wolę por niż cebulę. W tym przepisie jest on niezastąpiony. Smak tarty w dużej mierze zależy też od żółtego sera. W tym przepisie użyłam sera cheddar.
Wytrawna tarta to również idealne danie do lunchbox. Można je łatwo podgrzać w mikrofali i zjeść z ulubioną sałatą. Ostatnio króluje u mnie rukola. To świetny dodatek do tarty. Rukola dodaje jej pikantności. Wytrawna tarta może nawet wzbudzić ciekawość na świątecznym stole, kto wie!
Tarta brokułowa z kurczakiem
6 porcji, forma o średnicy 24 cm
Składniki:
Spód do tarty
225 g pszennej mąki
120 g masła, zimnego
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
250 g kurczaka bez kości, pieczonego
150 g pora
350 g brokułu
2 łyżki masła
4 jajka
125 ml śmietanki, 36% tł.
125 ml mleka
100 g sera cheddar
sól i czarny pieprz do smaku
100 g rukola
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folią i włożyć do lodówki na godzinę. Pokroić kurczaka w kostkę.
Pokroić por w krążki i zrumienić na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Brokuły podzielić na różyczki i blanszować 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. W ten sposób zachowają swój świeży, zielony kolor.
Nastawić piekarnik na 200ºC. Wyjąć ciasto na spód i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm. Wyłożyć dno formy, docisnąć do brzegów i odciąć ciasto wystające zza formy. Na dno położyć krążek papieru do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, por, kawałki kurczaka i równomiernie rozprowadzić. Zmiksować jajka z mlekiem i śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Wylać mieszankę na nadzienie. Na koniec posypać startym cheddar i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tartę przez 40 minut.
Upieczoną tartę odstawić na 10 minut. Lekko schłodzona tarta lepiej się kroi. Smacznego!