Grillowana karkówka z pieczonymi ziemniakami i buraczkami

Lato i słońce wróciło, więc dzisiaj zapraszam na przepis na grillowaną karkówkę z pieczonymi ziemniakami i buraczkami, a wszystko to podane z porządną porcją zieleniny. Karkówka to królowa grilla. Grilluję ją w całości lub przygotowuję szaszłyki. Dzisiaj grillowałam kotlety z karkówki. Oczywiście mięso z grilla ma wspaniałe walory smakowe jeśli jest dobrze zamarynowane. Jeśli już planuję grill to zawsze marynuję mięso na noc i wyjmuję z lodówki na godzinę przed grillowaniem, aby mięso się nieco ociepliło. Grillowana karkówka pasuje z przeróżnymi dodatkami. Praktycznie każda sałatka do grilla świetnie komponuje się z karkówką. Dzisiaj przygotowałam pieczone ziołowe ziemniaczki i pieczone buraczki.

grillowana karkówka

Grillowana karkówka

Składniki:

na 6 osób

1,2 kg karkówki bez kości

1 czosnek solo

1 cebula

100 ml białego wina

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy

2 łyżki musztardy

100 g pomidorowego koncentratu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

1 łyżka soli

Pieczone młode ziemniaki

800 g ziemniaków

1 łyżka dowolnie wybranych ziół,  u mnie mieszanka do bruschety

3 łyżki oliwy

sól do smaku

Pieczone buraczki

1 kg buraczków

3 łyżki oliwy

sól morska gruboziarnista

2 łyżki balsamicznego octu

grillowane kotlety z karkówki

Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Pokrój karkówkę na 6 kotletów. Wymieszaj z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień grilluj kotlety, około 6-8 minut po każdej stronie. Ziemniaki umyj i pokrój na talarki o grubości 3 mm. Wymieszaj ziemniaki z oliwą, ziołami i sola. Ułóż na blaszy i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut jeśli są to młode ziemniaki. Po połowie czasu odwróć plasterki na drugą stronę. Buraczki obierz i pokrój na ćwiartki jeśli są bardzo duże. Polej oliwą i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez godzinę. Upieczone buraczki wyjmij do miski i gorące polej octem balsamicznym i posyp morską solą. Pdaj karkówkę z ziemniakami i buraczkami na talerzu obłożonym szpinakiem czy inną zieleniną. Smacznego!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.