Sezon grillowy w pełni. Odpalamy grill niemalże codziennie. Ostatnio grillowałam wieprzowe polędwiczki marynowane w oregano. Były pyszne. Podstawą dobrego grilla jest oczywiście smaczna marynata. Mięso będzie wtedy soczyste i aromatyczne jak polędwiczki marynowane w oregano.
Lubię testować różne marynaty i nigdy nie żałuję ziół. Latem używam świeżych ziół z ogródka. Zioła pięknie pachną nagrzane w słońcu. Nic dziwnego, że grillowane polędwiczki są takie aromatyczne.
Polędwiczki marynowane w oregano
na 4 porcje
Składniki:
800 g wieprzowej polędwicy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki świeżego oregano
1 cebula
1 czosnek solo
3 łyżki oliwy z oliwek
8 drewnianych szpikulców
Pokrój mięso na kawałki. Do miski wlej oliwę. Dodaj kawałki obranej i okrojonej cebuli, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, sól i pokrojone oregano. Wymieszaj marynatę, dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i marynuj mięso przez conajmniej 2 godziny lub przez noc w lodówce. Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Namocz patyczki w wodzie. Nadziej mięso i grilluj. Mięso powinno być różowe w środku. Czas grillowania zależy od grubości kawałków mięsa. Ja grilluję na ogół 4- 5 minut po każdej stronie pod warunkiem, że grill jest mocno rozgrzany. Smacznego!
1 Komentarz
Zawsze latem mam ochotę właśnie na tego typu potrawy :)