Grillowane polędwiczki marynowane w oregano

Sezon grillowy w pełni. Odpalamy grill niemalże codziennie. Ostatnio grillowałam wieprzowe polędwiczki marynowane w oregano. Były pyszne. Podstawą dobrego grilla jest oczywiście smaczna marynata. Mięso będzie wtedy soczyste i aromatyczne jak polędwiczki marynowane w oregano.

polędwiczki marynowane w oregano

Lubię testować różne marynaty i nigdy nie żałuję ziół. Latem używam świeżych ziół z ogródka. Zioła pięknie pachną nagrzane w słońcu. Nic dziwnego, że grillowane polędwiczki są takie aromatyczne.

Polędwiczki marynowane w oregano

na 4 porcje

Składniki:

800 g wieprzowej polędwicy

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki świeżego oregano

1 cebula

1 czosnek solo

3 łyżki oliwy z oliwek

8 drewnianych szpikulców

polędwiczki marynowane w oregano codojedzenia przepis

Pokrój mięso na kawałki. Do miski wlej oliwę. Dodaj kawałki obranej i okrojonej cebuli, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, sól i pokrojone oregano. Wymieszaj marynatę, dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i marynuj mięso przez conajmniej 2 godziny lub przez noc w lodówce. Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Namocz patyczki w wodzie. Nadziej mięso i grilluj. Mięso powinno być różowe w środku. Czas grillowania zależy od grubości kawałków mięsa. Ja grilluję na ogół 4- 5 minut po każdej stronie pod warunkiem, że grill jest mocno rozgrzany. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *