Jagodzianki z malinami powstały na skutek braku jagód. Byłam wczoraj w lesie i niestety…Jest tak sucho, że jagody są po prostu marne. Nie starczyłoby na nadzienie, więc dodałam maliny. Jagodzianki z malinami wyszły smaczne równie jak same jagodzianki. Uwielbiam drożdżowe bułeczki z owocami, a latem wiadomo, jagodzianki królują! Zawsze piekę je przynajmniej raz w sezonie na jagody. W tym roku będzie to pewnie jeden jedyny raz…
Jagodzianki z malinami
Składniki:
na 18 sztuk
Ciasto drożdżowe
570 g mąki pszennej
300 ml mleka
75 g cukru
35 g świeżych drożdży
75 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
Nadzienie
250 ml jagód
125 g malin
3 łyżki cukru
1 łyżka ziemniaczanej mąki
Kruszonka
4 łyżki pszennej mąki
1 łyżka cukru pudru
25 g masła, zimnego
Lukier
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól i jajko. Zagnieć dość luźne ciasto. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach. Zarabiaj ciasto tak długo aż całe masło zostanie wchłonione. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Jagody i maliny umieść w naczyniu. Mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszaj, następnie lekko przemieszaj z owocami. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg. Po tym czasie podziel ciasto na 18 równych porcji, około 60 g każda, rozciągnij w prostokąt, napełnij łyżką owoców i zwiń w podłużny rulon. Układaj jagodzianki w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Z podanych składników zrób kruszonkę i posyp nią bułeczki. Wstaw jagodzianki do piekarnika i piecz przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Upieczone jagodzianki wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. Wymieszaj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polej jagodzianki z malinami lukrem. Smacznego!
13 komentarzy
Witam a jaka temperaturę mam dać bez termoobiegu i jaki czas pieczenia, dziękuję
Czas pieczenia praktycznie się nie zmienia, a bez termoobiegu należy podnieść temperaturę do 200 stopni.
Jagodzianki bardzo lubię, maliny również, więc takie połączenie malin i jagód na pewno bardzo by mi smakowało :)
O tak, tak!!!
Sezonowy smak, idealny na ten czas :)
Uwielbiam tę porę roku!
Uwielbiam jagodzianki :) Wyglądają zjawiskowo, nawet jeśli są z malinami ;)
Pierwszy raz zrobiłam z malinami i byłam naprawdę zadowolona!
Kochana! Dałabym się pokroić za te jagodzianki. Mam ochotę się w nie wgryźć! Przepis do wypróbowania!
Super!
Czujemy, że maliny z jagodami stworzyły naprawdę zgrany duet <3 :D
Tak, bo maliny podkreślają smak jagód
cudne bułeczki