Wczoraj cierpiałam na bezsenność. W nocnej ciszy oglądałam program kulinarny o kuchni arabskiej, której za bardzo nie znam. Zaintrygował mnie przepis na tagine.
Tagine wywodzi sie z kuchni marokańskiej. Jest to gulasz mięsny, który gotuje się bardzo długo i wolno w specjalnym naczyniu z gliny. Nazwa potrawy wywodzi się właśnie od nazwy tego naczynia, które charakteryzuje wysoka, stożkowata pokrywka. No cóż, ja takiego naczynia nie posiadam, a gdybym miała, to pewnie gotowałabym w kominku, bo na płycie indukcyjnej nic bym nie zdziałała.
Jak to bywa z orientalnymi przepisami ten również zawiera mnóstwo składników, głównie przypraw. Tagine to wspaniała kompozycja smakowa. Wyobraźcie sobie soczyste kawałki wołowiny, dynię, ciecierzycę i suszone śliwki zanurzone w aromatycznym sosie! Uwielbiam takie jedzenie, a Wy?
Składniki:
800 g wołowiny, karczek
1 łyżka oleju
1 duża cebula, drobno posiekane
1 g szafranu, mielony
1puszka ciecierzycy, 400 g
1 puszka krojonych pomidorów, 400 g
800 ml bulionu warzywnego
1 dynia piżmowa, około 800 g
200 g suszonych śliwek bez pestek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Cebulę rumienimy na oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy mięso pokrojone na małe kawałki i rumienimy wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
- Zalewamy bulionem i pomidorami z puszki, doprawiamy solą. Gotujemy tagine pod przykryciem na małym ogniu, dopóki mięso nie będzie bardzo miękkie. Moja wołowina była dosyć dobra, więc ugotowałam tagine w 2 godziny na małym ogniu.
- Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy obraną i pokrojona w kostkę dynię, odcedzona z wody ciecierzycę i suszone śliwki lekko porozrywane.
- Przed podaniem posypujemy tagine kolendrą. Tagine z wołowiną i szafranem podajemy z ryżem na sypko.
5 komentarzy
Ja kuchnie arabska bardzo lubie, glownie ze wzgledu na przyprawy, ktore zdecydowanie mi pasuja. Twoj tagine wyglada wspaniale!
Wlasnie …te przyprawy!
Wygląda wybornie, musi być pyszna!
rewelacynie wygląda, a tak przygotowane mięso smakuje wybornie
Oj zebys wiedziala jak wybornie!