Na Walentynki upiekłam szwedzkie kladdkaka. To czekoladowe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, lekko płynne w środku, prawdziwa rozkosz dla smakoszy czekolady. Nic dziwnego, że między innymi to ciasto wybrałam na Walentynki. Deser z czekolady nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka, które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka, które piekę trochę dłużej.
Dzisiaj kolejny wariant szwedzkiego kladdkaka z miękkim środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach.
Szwedzkie kladdkaka
Składniki:
100 g masła
2 jajka
180 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli
4 łyżki kakao
125 g pszennej mąki
200 ml skondensowanego mleka, gotowanego (dulce de leche)
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej)Roztop masło w rondelku. Dodaj kakao. Lekko ostudź. Ubij jajka z cukrem, wanilią i solą. Dodaj czekoladową mieszankę i zmiksuj raz. Przesiej mąkę i wymieszaj z masą. Foremkę o średnicy 22 cm posmaruj masłem. Napełnij formę połową masy, a następnie wyłóż dulce de leche. Wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Piecz kladdkaka przez 15 – 18 minut. Upieczone kladdkaka ostudź, a najlepiej wstaw do lodówki. Podawaj ciasto schłodzone.
2 komentarze
Wspaniałe ciasto, z przyjemnością załapałabym się na kawałeczek :)
A proszę!