Snickerdoodles to amerykańskie ciasto z cynamonem. Właściwie snickerdoodles piecze się jako małe kruche ciasteczka obtoczone w cynamonie wymieszanym z cukrem.
Wypróbowałam snickerdoodles jako ucierane ciasto. Przypomina ono trochę brownies czy blondies , ale jest o wiele puszyste, a ten zapach cynamonu…Jestem zakochana w cynamonie, więc to ciasto przypadło mi do smaku. Ciasto jest bardzo proste w pieczeniu. Nieco gęste w prrzygotowaniu ale wyrasta bardzo puszyście!
Snickerdoodles
Składniki:
250 g masła, miękkiego
3 dl cukru jasnego, brązowego cukru + 3 łyżki do posypania
1 dl cukru muscovado
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dl mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki extraktu waniliowego
W misce ubij mikserem masło, cukier, wanilię i jajka na puszystą masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Możesz użyć miksera. Przygotuj formę o wielkosci 35 x 25cm, posmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem. Rosmaruj ciasto, które jest dosyć gęste. Posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Piecz ciasto w piekarniku na 160 ° C(termoobieg), maksymalnie 30 minut. Ciasto powinno być lekko miękkie w środku. Odstaw na 10 minut, a potem pokrój w ładne kwadraty zanim ciasto całkowicie ostygnie.
4 komentarze
Wygląda przepysznie!
A dodatek cynamonu bardzo mi odpowiada.
pyszne, cynamonowe! poprosze kawalek ^^
Wygląda bardzo apetycznie :-)
o z cynamonem to cos dla mnie bo ostatnio gdzie sie da to go dodaję