Latte, macciatto, frape…Kawowy zawrót głowy

Kawa jest z nami od setek lat. Stała się jednym z najważniejszych artykułów spożywczych, a także towarów handlowych na całym globie. Pokonała długą drogę z Afryki, która jest jej ojczyzna do kawiarni i domów na całym świecie. Jak zaczęła się historia kawy? Jakie rodzaje kawy aktualnie pije się najchętniej i czym się one różnią? Zapraszamy do świata kawy!

mrozona-kawa-w-wysokiej-szklance

Kilka słów o historii kawy

Owoce kawowca odkryto już w I tysiącleciu p.n.e. w Etiopii. Kawa nie była wtedy jednak  uprawiana. Owoce zbierano z naturalnych stanowisk i spożywane z solą lub masłem. Dopiero w XIII lub XIV wieku zaczęto uprawiać kawę na polach w Jemenie, po tym jak kupcy arabskie przywieźli tam ziarna. To właśnie w Jemenie, według źródeł, zaczęto parzyć kawę. Do Europy kawa dotarła dzięki Marco Polo, który w 1615 roku przywiózł ją do Wenecji. Z kolei Holendrzy dostali w swoje ręce jako pierwsi, drzewko kawowca, i zawieźli je w XVII wieku do Indii. W XVIII wieku francuski oficer zawiózł drzewko na Martynikę, a stamtąd uprawa rozprzestrzeniła się na Amerykę Środkowa. Dzisiaj najpopularniejszym rodzajem kawy jest Arabica, która stanowi 70% produkcji kawy. Znane są jeszcze robusta, excelsa, kawa iberyjska, jamajska Blue Mountain, San Ramon, brazylijska Mundo Novo.

Rodzaje kawy

Na przestrzeni wieków ludzkość odkryła wiele sposób, na jakie można parzyć kawę i do wytwarzania jakich napojów można ją wykorzystać. Współcześnie jest kilkanaście najbardziej znanych rodzajów kawy, pijanych głównie w kawiarniach. Jeśli ktoś ma w domu odpowiedni ekspres do kawy – na przykład ekspres do kawy na kapsułki   (https://www.nespresso.com/pro/pl/pl/pages/commercial-coffee-capsule-range) lub inne profesjonalne ekspresy (sprawdź na: https://www.nespresso.com/pl/pl/machinelistblock) – także może przyrządzić sobie pyszne espresso, które stanie się podstawa kaw mlecznych. Jakie są rodzaje kaw i jak je zrobić?

  • Espresso to mocny napar kawowy o wyrazistym zapachu i barwie. Podaje się je w podgrzanych uprzednio małych filiżankach, ale wypełnia się je tylko do połowy. Espresso powinno mieć na wierzchu gęstą orzechowo-brązową piankę. Espresso w restauracjach serwuje się ze szklanką wody. Woda pomoże przepłukać kubki smakowe i lepiej odczuwać aromat espresso.
  • Ristretto to podwójne espresso. Przygotowuje się z dwa razy mniejszą ilością wody niż espresso. Napar jest intensywny, o cierpkim smaku. Należy go wypijać na raz. To zdecydowanie kawa dla koneserów, bo jej smak jest wytrawny i nie każdemu przypadnie do gustu. Podaje się ja także w małej, podgrzanej filiżance, wraz ze szklanka wody.
  • Lungo przyrządza się na bazie espresso z większą ilością wody. Lungo należy dłużej parzyć, nawet gdy już uzyska się espresso, kontynuuje się proces aż objętość naparu zwiększy się trzykrotnie. Lungo jest aromatyczne i delikatne w smaku. Podaje się je w wysokich szklankach o objętości do 150 ml.
  • Americano robi się poprzez dodanie gorącej wody do espresso. To kawa o sporej objętości, idealna do kubka lub szklanki o powyżej 150 ml. Naczynie musi być z grubego materiału, aby kawa zachowała ciepłotę na długi czas.
  • Cappuccino to jeden z bardziej lubianych na świecie rodzajów kawy. To napój przyrządzany z espresso i spienionego mleka. Szkopuł tkwi właśnie w mleku i tym, by je dobrze spienić. Trzeba też uzyskać idealną piankę – o grubości od 1 do 2 cm. Cappuccino podaje się w szklance o objętości od 150 do 200 ml.
  • Café Latte to smaczna i okazale prezentująca się kawa mleczna, której sekretem wykonania jest dodanie składników w odpowiedniej kolejności. Latte można pic z syropem smakowym, wtedy należy od niego zacząć przyrządzanie napoju. Potem dodaje się espresso, zalewa je mocno spienionym mlekiem. Aby uzyskać piankę na górze, trzeba żyć spieniacza do mleka. Wierzch pianki można posypać cynamonem i kakao. Latte najlepiej podawać w wysokich, przezroczystych szklankach z grubego szkła, tak by widoczne były warstwy naparu.
  • Latte Macciatto często mylona jest z samym Latte. Rzeczywiście Macciatto także cechuje się pianką, ale jest inaczej przyrządzane. W Macciatto zaczyna się od gorącego mleka, do niego dodaje się mleczną pianę, a potem espresso. Ważne jest by lać składniki po szklance z góry. Dzięki temu uzyska się efektowne warstwy z mleka, pianki i espresso. Macciatto serwuje się w takich samych szklankach jak Latte, o objętości do 250 ml.
  • Mocha lub mokka to kawa z dodatkiem czekolady. Czekoladę roztapia się w mleku, a do całości dodaje espresso. Na górę można dać bita śmietaną czy posypkę z kakao i cynamonu. W tej kawie mlecznej składniki się miesza przed podaniem. Czekoladę można wybrać dowolnie – mleczną, białą lub gorzką. Szklanki do Mokki także powinny być wysokie o pojemności 200 ml.
  • Irish Coffee to propozycja dla fanów mocniejszych wrażeń, gdyż jest to kawa z alkoholem. Oryginalnie dodaje się do niej irlandzką whisky. Najpierw podgrzewa się szklankę wlewając do niej wrzątek. Potem zaczyna się dodawanie składników: alkohol, łyżka cukru trzcinowego, espresso i na koniec bita śmietana. Wszystko trzeba dodawać delikatnie, tak by warstwy się nie zmieszały. W ten sposób uzyska się estetyczny deser kawowy w kolorze biało-czarnym.
  • Flat White to, jak sama nazwa wskazuje, biała kawa bez pianki, czyli płaska na wierzchu. Do jej przygotowania potrzebne jest podwójne espresso, które zalewa się gorącym mlekiem, lekko spienionym. W przeciwieństwie do latte czy macciatto, nie ma tu piany, jak również innych dodatków.
  • Café Frappe, czyli kawa mrożona, to idealne rozwiązanie na ciepłe dni. Inaczej mówi się na nią kawa grecka. Do przygotowania mrożonej kawy wystarczy kawa rozpuszczalna, do której doleje się wody i mleka, opcjonalnie cukru, a wszystko zmiesza się w blenderze. Do gotowego napoju daje się kostki lodu. Kawę mrożoną podaje się w wysokiej szklance ze słomką. Przeczytaj dokładny przepis na pyszną kawę frappe waniliową na https://www.nespresso.com/recipes/pl/pl/067ICE-mrozona-kawa-waniliowa.html.

Na koniec mamy dla was legendę. A tak naprawdę dwie. Istnieją dwie wersje opowieści o tym, jak doszło do odkrycia kawy. W pierwszej sufi Shaik ash-Shadhili spotkał stado kóz, kiedy wędrował po Afryce. Wydawały mu się one niezwykle pobudzone. Kiedy odkrył, jakie owoce jedzą, także ich spróbował. Okazało się, że to owoce kawowca, po którym także poczuł się ożywiony. W innej wersji tej legendy, odkrywca kawy miał być pasterz Kaldi, który podczas poszukiwań kozy, która odeszła od stada, natrafił na dziwne jagody, gdy ich spróbował, poczuł się pobudzony i radosny. Przekazał nowinę człowiekowi przechodzącemu obok, a ten zabrał owoce do mnichów, którzy zaczęli parzyć z niej napój.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.