Wreszcie doczekałam się tegorocznych jabłek. Papierówki to moje ulubione jabłka na ciasto. Są soczyste, kruche i lekko kwaskowate, typowe jabłka na ciasto. Niezależnie, czy piekę kruche ciasto, czy w piekarniku dochodzi szarlotka to papierówki zawsze się sprawdzą.
Jabłka na ciasto
Papierówki najczęściej obieram ze skórki. Ścieram na tarce lub kroję w ósemki i piekę muffinki. W tym cieście użyłam jabłek pokrojonych w kostkę, podobnie jak w przepisie na cynamonki z jabłkami. Lubię też, kiedy ciasto ma mało ciasta, a za to dużo jabłek. Taki deser smakuje jak bajka.
Dzisiaj proponuję proste ciasto babka, na maśle z orzechami, czekoladą i papierówkami. Jest to pyszne i wilgotne ciasto do popołudniowej kawy, którym niedawno raczyłam rodzinę. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Uwielbiam piec takie szybkie ciasta z różnymi dodatkami jak jabłka, czy inne owoce. Ja jednak jestem dużą wielbicielką jabłek, więc ciasto z jabłkami jak dla mnie to numer jeden i dominuje w moich domowych wypiekach.
Poza tym jabłka są bardzo wdzięcznym owocem, który pasuje zarówno na ciasto ucierane, kruche, czy drożdżowe. Jabłka dodaję również do potraw obiadowych i przyrządzam z nimi naleśniki.
Ciasto z jabłkami i orzechami
12 porcji
Składniki:
2 papierówki pokrojone w kostkę
3 jajka
150 g roztopionego masła
150 g cukru
100 g cukru trzcinowego + 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
250 g pszennej mąki
130 g zmielonych orzechów
150 g czekolady, drobno pokrojonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka waniliowego ekstraktu na rumie
szczypta soli do smaku
Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać odważoną mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i pokrojoną czekoladę. W drugiej misce umieścić pokrojone jabłka. Dodać jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i roztopione masło. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać masę.
Nastawić piekarnik na 180ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch i posypać cukrem trzcinowym. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki. Można podać z lodami. Smacznego!