Uwielbiam domową perską kuchnią i bardzo często gotuję aromatyczne zupy na obiad. Perska zupa ashe jo to zupa wegańska, która zawiera nasiona roślin strączkowych, mnóstwo świeżych ziół i jakiś rodzaj węglowodanów jak bulgur, ryż, czy owies. Ktoś mnie niedawno pytał o tę zupę, więc spieszę z przepisem. Zupa jest warta wypróbowania, bo to prawdziwa eksplozja aromatów i smaków.
Często gotuję perską, noworoczną zupę, która zawiera podobne składniki ale różni się tym, że zamiast owsianego ryżu dodaje się do niej makaron. Wiadomo każda zupa ma jakąś bazę. Tak jak w polskich zupach dominuje włoszczyzna tak w perskich zupach są zioła takie jak kolendrą, mięta, pietruszka, por, czy szczypior.
Ashe po persku to zupa
Do zupy Ashe jo wybrałam wyżej wymienione zioła, które zawsze mam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje, jeśli się użyje świeżych ziół. Będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna. Ashe w tłumaczeniu na polski znaczy zupa, a jo – zboże. Zboże zawiera skrobię, zwiększa kaloryczność zupy ale też ją naturalnie zagęszcza, zresztą podobnie jak soczewica, którą dodałam do zupy.
Jak każda zupa tak i Ashe jo będzie inna w smaku w zależności jakie strączki do niej wybierzemy. Bardzo lubię soczewicę i często mieszam różne gatunki. Do tej zupy dodałam zieloną soczewicę i francuską soczewicę puy. Są to dwie różne soczewice. Zielona soczewica jest większa i można ją gotować bez namaczania. Francuska soczewica puy jest o wiele mniejsza od zielonej soczewicy, a jej głównym atutem jest to, że nie zmienia koloru podczas gotowania.
Perska zupa Ashe Jo składa się z świetnie dobranych składników, które sprawiają, że danie to jest niezwykle gęste i sycące. Osobiście preferuję takie gęste zupy, ponieważ ponieważ zaspokajają apetyt na długo. W Ashe Jo znajdziemy świeże zioła, które dodają intensywnego smaku i aromatu, a także ryż z owsa, który nadaje potrawie wyjątkowej konsystencji i wartości odżywczych.
To połączenie sprawia, że ta perska zupa to nie tylko danie na ciepłe dni, ale także pełnowartościowy posiłek, który doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom i ich proporcjom, każdy kto spróbuje tej wyjątkowej zupy poczuje się nie tylko najedzony, ale także zadowolony z wyboru posiłku. Polecam spróbować ashe jo wszystkim miłośnikom intensywnych smaków i zdrowych, sycących potraw.
Perska zupa Ashe jo
4 porcje
Składniki:
1 l świeżych ziół grubo pokrojonych – natka pietruszki, kolendrą, szczypior, mięta pieprzowa
100 baby szpinaku
50 g zielonej soczewicy
50 g soczewicy puy
100 g selera korzeniowego
100 g ryżu owsianego
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki rzymskiego kminu
1 łyżeczka kolendry w proszku
1½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ imbiru w proszku
2 łyżki kurkumy w proszku
50 ml oliwy z oliwek
2 l warzywnego bulionu
sól do smaku
Smażona cebula
2 duże cebule
2 łyżki kokosowego oleju
szczypta soli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka suszonych płatków chili
Do garnka wlać bulion. Dodać pokrojone zioła, szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, seler w kawałku, przyprawy i 2 łyżeczki soli. Zagotować. Obie soczewicę opłukać wodą i dodać do zupy. Przykryć garnek pokrywką i gotować zupę przez około 40 minut. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać ryż z owsa i gotować przez resztę czasu. Wyjąć seler i zgnieść widelcem. Dodać do zupy i wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Następnie posolić i dodać miód. Smażyć cebulę na małym ogniu, aż cebula się zasłoci.
Gorącą zupę przełożyć na talerz. Na wierzchu położyć łyżkę karmelizowanej cebuli i posypać chili. Smacznego!