Zapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka. Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można ciastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości.
Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można je również upiec z białego cukru. Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze.
Szwedzkie ciastka karmelowe
Składniki:
30 ciastek
100 g miękkiego masła
90 g trzcinowego cukru
3 łyżki golden syropu
150 g mąki
½ łyżeczki soda oczyszczonej
1łyżeczka waniliowego ekstraktu
½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 20 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne ciastka. Do tego celu używam radełka do pizzy. Pokrojone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastka są lekko chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
14 komentarzy
Są super. Właśnie też się zastanawiam, jakie by tu ciasteczka upiec do akcji ;)
Wyglądają całkiem zachęcająco w swojej prostocie :) Zrobię je, ale nasuwa mi się pytanie: na jaką grubość rozwałkować ciasto? Z dodatkiem sody chyba jeszcze trochę urośnie, prawda?
Placek powinien być nie grubszy niż o,5 cm. Ciasto w piekarniku lekko się podnosi ale potem opada. Taka jego natura.Surowy placek można również przykryć folią i rozwałkować wałkiem. Masz rację, ciastka są bardzo proste nie mniej bardzo smaczne!
Jest! Udało się przerobić je na bezglutenowe! Są bezbłędne! Zobacz sama: http://u-moniki.blogspot.com/2015/11/kolasnittar-szwedzkie-ciasteczka.html (jeżeli źle podałam źródło, daj proszę znać)
Super!Widziałam!
Bardzo fajne ciasteczka :-)
Dziękuję Marzenko!
Rewelacyjne, nie mówiąc ju że na słowo „szwedzkie” dostaję ślinotoku..wyglądają obłędnie tak krucho, dziękuję Ci a przepis , na pewno zrobię! pozdrawiam
Tak ,te ciastka zdziwiają mnie za każdym razem, kiedy je robię. Są tak proste a jednak bardzo smaczne.Polecam!
Czy można zamienić syrop na płynny miód ?
A Wiesz nie próbowałam z miodem ale tak, choć smak będzie trochę inny.
[…] Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar – codojedzenia.pl […]
Uwielbiam takie ekspresowe ciasteczka :)
Bardzo ekspresowe!