Niedługo będziemy świętować pierwszy adwent. Z tej okazji przetestowałam kilka nowych przepisów, między innymi przepis na szafranowe sucharki. Te małe chrupiące ciasteczka przypominają kształtem włoskie biscotti, nie zawierają jednak migdałów. Chciałam po prostu upiec lekko słodkie, małe, chrupiące ciasteczka z szafranem, które świetnie pasują na deser lub na lekką przekąskę do różnych rodzai serów.
Tak, tego typu ciasteczka są pyszne jako dodatek do serów, owoców, czy szynki zamiast tradycyjnego chleba. Dlatego często, kiedy przyrządzam talerz z różnymi specjałami to podaję z chrupiącymi piernikami lub szafranowymi sucharkami.Jest to szybki sposób na przygotowanie czegoś dobrego w środku tygodnia zwłaszcza, że szafranowe sucharki można przyrządzić wcześniej.
Te ciastka to jedne z pierwszych, które przyrządzam w okresie świątecznym, bo jak wspomniałam łatwo i długo je się przechowuje. To takie jedno z moich komfortowych wypieków.
Często piszę, ze jestem fanką szafranu i jest to najświętszą prawda. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez szafranowych wypieków. Znajdziecie ich na blogów wiele. Na pewno skusicie się na proste ciasto z szafranem, które nazwałam szafranowe love. Szafran swietnie smakuje z czekoladą, więc piekę również ciasto typu dwa ciasta w jednym jak ciasto czekoladowo – szafranowe. A jeśli wciąż wolicie wypróbować jakiś przepis na ciastka to polecam podłużne ciastka szafranowe karmelowe z czekoladą i dekoracyjnymi gwiazdkami.
Szafranowe sucharki
około 40 sztuk
Składniki:
100 g masła
2 jajka
0,5 g szafranu, zmielonego
350 g pszennej mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
Masło roztopić w małym garnku wraz z szafranem i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. W ostudzonym maśle roztrzepać jajk, po czym dodać suche składniki i zarobić ciasto. Zarabiać ciasto tylko do połączenia składników.
Podzielić ciasto na 3 równe porcje i uformować z nich rulony. Każdy rulon spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 160ºC (termoobieg) i piec ciastka przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę i pokroić skośnie rulony na sucharki o grubości 2 cm. Włożyć ciastka z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 110ºC (termoobieg) i piec, a właściwie suszyć ciastka jeszcze przez 10 minut.
Gotowe sucharki ostudzić przechowywać w metalowym naczyniu do miesiąca. Smacznego!