Kruche ciastka z malinowym dżemem

Sobota zbliża się ku końcowi, a ja nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ciastka z malinowym dżemem są bardzo łatwe w pieczeniu. Bardzo lubię piec ciastka i mieć je pod ręką nie tylko dla niespodziewanych gości. Ciastka to proste wypieki i można je piec na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciastka i ciasteczka. Kruche ciastka są jednak najłatwiejsze. Zawsze używam masła lub kokosowego oleju do wypieków, również do ciastek. Maślane ciasteczka są najlepsze i bardzo aromatyczne.

ciastka_z_dżemem

Do wypieku ciastek możecie użyć dowolnie wybranego dżemu. Ja lubię malinowy. Ważne jest aby dżem był gęsty. Taki dżem nie rozpłynie się podczas pieczenia.

ciastka wypieki

Ciastka z malinowym dżemem

Składniki:

ok. 30 ciastek

250 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku dopieczenia

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

90 g cukru

¼ łyżeczki soli

150 g masła, zimnego

1 jajko

250 ml malinowego dżemu

Pomada

50 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ciastka przepis

Nastaw piekarnik na 200ºC. Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do malaksera. Dodaj pokrojone, zimne masło, jajko i waniliowy ekstrakt. Zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj 2 grube rulony, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz . Na środku wzdłuż całego kawałka ciasta zrób wgłębienie i napełnij je dżemem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj kawałki ciasta. Pokrój skośnie na podłużne ciastka. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.