Sobota zbliża się ku końcowi, a ja nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ciastka z malinowym dżemem są bardzo łatwe w pieczeniu. Bardzo lubię piec ciastka i mieć je pod ręką nie tylko dla niespodziewanych gości. Ciastka to proste wypieki i można je piec na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciastka i ciasteczka. Kruche ciastka są jednak najłatwiejsze. Zawsze używam masła lub kokosowego oleju do wypieków, również do ciastek. Maślane ciasteczka są najlepsze i bardzo aromatyczne.
Do wypieku ciastek możecie użyć dowolnie wybranego dżemu. Ja lubię malinowy. Ważne jest aby dżem był gęsty. Taki dżem nie rozpłynie się podczas pieczenia.
Ciastka z malinowym dżemem
Składniki:
ok. 30 ciastek
250 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku dopieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
90 g cukru
¼ łyżeczki soli
150 g masła, zimnego
1 jajko
250 ml malinowego dżemu
Pomada
50 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Nastaw piekarnik na 200ºC. Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do malaksera. Dodaj pokrojone, zimne masło, jajko i waniliowy ekstrakt. Zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj 2 grube rulony, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz . Na środku wzdłuż całego kawałka ciasta zrób wgłębienie i napełnij je dżemem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj kawałki ciasta. Pokrój skośnie na podłużne ciastka. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!
7 komentarzy
Takie maluchy lubię najbardziej, ale z mniejszą ilością lukru :-)
Tak, są takie raz
Japp, wszystko zawsze według własnego upodobania.
Takie paluszki malinowe :) Muszą być przepyszne :)
ale fajne te ciasteczka, aż chce się kilka porwać
Czy zamiast masła może być margaryna?
Może być, ale z masłem są smaczniejsze