Ciasteczka śnieżne kule upiekłam z tęsknoty za śniegiem i śnieżnymi świętami. Już od kilku lat śnieżne święta w Goteborgu są rzadkością. Nic tylko jechać na północny biegun! Ciasteczka śnieżne kule to migdałowe wypieki obtoczone cukrem pudrem i pachnące korzennymi przyprawami. Malutkie ciasteczka, które z pewnością trafią do tegorocznych goodi bags. Ciasteczka można z powodzeniem zamrozić. Należę do osób, które nie stresują się świętami, świątecznymi wypiekami czy świątecznym sprzątaniem. Zdążę to zdążę! Nie zdążę, korona z głowy mi nie spadnie…Grunt to wszystko zaplanować, choćby ciasteczka śnieżne kule. Część zjedliśmy, a reszta powędrowała do zamrażalnika.
Śnieżne kule
Składniki:
180 g mąki
½ łyżeczki soli
200 g masła
125 g cukru
1 czubata łyżka migdałowego masła
180 g migdałów
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Do obtoczenia
200 ml cukru pudru
Korzenna mieszaknka
1½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone ciasteczka i delikatnie obtocz je w korzennej mieszance. Ciastka po upieczeniu wciąż są miękkie dlatego postępuj z nimi delikatnie. Z upływem czasu ciastka stają się mniej kruszące. Ostygnięte ciasteczka obtocz obficie w cukrze pudrze. Przechowuj w suchym miejscu do tygodnia w zamkniętym pojemniku.
5 komentarzy
Wyglądają fantastycznie ! Rzeczywiście jak śniegowe :D
Śniegowe lekko przybrudzone piaskiem (korzennymi przyprawami)…
Jadłybyśmy je popijając ciepłym korzennym kakao <3
No pewnie!
ale fajne!!!