Lubicie makaronowe zapiekanki? Moja rodzina przepada za nimi! Dzisiaj na ich specjalne życzenie była na obiad zapiekanka z tortellini w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem. Jakoś jeszcze się nie odważyłam zrobić tortellini, więc kupiłam gotowe z ricotta i pesto. Reszta to już moje dzieło. Podstawą makaronowej zapiekanki jest oczywiście sos. Przeważnie wybieram sos serowy i staram się nie mieszać do niego mąki. Wolę wybrać dobre tłuste sery. W ten sposób sos będzie naturalnie kremowy z wyczuwalnym smakiem sera. Zapiekanka z tortellini to danie, które można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy jedynie posypać zapiekankę mozzarella i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekanki makaronowe sprawdzają się również na lunch do pracy, jeśli zostaną jakieś resztki.
Zapiekanka z tortellini
Składniki:
500 g świeżego tortellini, gotowe z paczki
400 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 czosnek solo
250 ml śmietanki, min 30%
300 ml drobiowego bulionu
200 g sera cheddar
3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis
3 łyżki utartego parmezanu
200 g szpinaku
100 g utartej mozzarella
sól i pieprz do smaku
Rozpuść 1 lyżkę masła i oliwę głębokim rondlu o grubym dnie. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż przez 1 minutę na małym ogniu. Wlej śmietanę, bulion i zagotuj. Do gotującego się sosu dodaj utarty cheddar i parmezan. Dopraw sos solą i pieprzem. Wsyp tortellini i gotuj sos przez 4 minuty. Po tym czasie tortellini powinny być al dente. Na patelni rozpuść resztę masła. Pokrój mięso kurczaka w kostkę i zrumień. Dodaj mięso do sosu wraz ze szpinakiem, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej i żaroodpornej formy. Danie przygotowane do tego momentu można wstawić do lodówki i zakończyć czyli zapiec następnego dnia. Posyp makaron mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Jeśli zapiekanka z tortellini jest świeżo przygotowana zapiekaj przez 10 minut. Schłodzona przez noc zapiekanka wymaga dłuższego czasu w piekarniku, 30 minut. Podaj zapiekankę na gorąco. Smacznego!
15 komentarzy
Aż mi ślinka cieknie od samego oglądania zdjęć :) Pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)
Dziękuję!
Bardzo lubimy takie zapiekanki z makaronu ale coś dawno ich nie robiłyśmy :) Musimy taką upichcić :D
Zapiekanki to praktyczne danie. U mnie pojawia się bardzo często!
Nawet nie wiedziałam, że mam ochotę na szpinak! Dawno nie gościł na moim talerzu i chyba wypadałoby to zmienić :)
Świetnie wygląda :) Szpinak pasuje tu idealnie!
Myślę, że warte spróbowania, trochę przypomina mi lasagne, która uwielbiam ponad wszystko ze względu na swój intensywny pomidorowy smak.
Mało kto lubi szpinak – w tym ja – ale tutaj wygląda na prawdę zachęcająco.
ps. czym robisz zdjęcia?
Wszystko zależy jak szpinak jest podany…Zdjęcia robię canon EF 50 mm f/1,4 USM
Pięknie wygląda, ale jeszcze lepiej na pewno smakuje :)))
Za makaronem nie przepadam, ale tam gdzie kurczak i szpinak – tam i ja :-)
Muszę spróbować tego przepisu. Zdjęcia są z filtrem? Bardzo dobrze to wygląda!
robiliśmy w domu i cudnie smakowało. Dzięki za przepis!
Wygląda przepysznie! Śmietanka na pewno daje idealny smak.. mm.
O tak!