Tortellini zapiekane w sosie z kurczakiem i szpinakiem

Lubicie makaronowe zapiekanki? Moja rodzina przepada za nimi! Dzisiaj na ich specjalne życzenie była na obiad zapiekanka z tortellini w kremowym sosie z kurczakiem i szpinakiem. Jakoś jeszcze się nie odważyłam zrobić tortellini, więc kupiłam gotowe z ricotta i pesto. Reszta to już moje dzieło. Podstawą makaronowej zapiekanki jest oczywiście sos. Przeważnie wybieram sos serowy i staram się nie mieszać do niego mąki. Wolę wybrać dobre tłuste sery. W ten sposób sos będzie naturalnie kremowy z wyczuwalnym smakiem sera. Zapiekanka z tortellini to danie, które można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy jedynie posypać zapiekankę mozzarella i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekanki makaronowe sprawdzają się również na lunch do pracy, jeśli zostaną jakieś resztki.

zapiekanka z tortellini

tortellini przepis

Zapiekanka z tortellini

Składniki:

500 g świeżego tortellini, gotowe z paczki

400 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

1 czosnek solo

250 ml śmietanki, min 30%

300 ml drobiowego bulionu

200 g sera cheddar

3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis

3 łyżki utartego parmezanu

200 g szpinaku

100 g utartej mozzarella

sól i pieprz do smaku

tortelllini ricotta pesto

Rozpuść 1 lyżkę masła i oliwę  głębokim rondlu o grubym dnie. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż przez 1 minutę na małym ogniu. Wlej śmietanę, bulion i zagotuj. Do gotującego się sosu dodaj utarty cheddar i parmezan. Dopraw sos solą i pieprzem.  Wsyp tortellini i gotuj sos przez 4 minuty. Po tym czasie tortellini powinny być al dente. Na patelni rozpuść resztę masła. Pokrój mięso kurczaka w kostkę i zrumień. Dodaj mięso do sosu wraz ze szpinakiem, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej i żaroodpornej formy. Danie przygotowane do tego momentu można wstawić do lodówki i zakończyć czyli zapiec następnego dnia. Posyp makaron mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Jeśli zapiekanka z tortellini jest świeżo przygotowana zapiekaj przez 10 minut. Schłodzona przez noc zapiekanka wymaga dłuższego czasu w piekarniku, 30 minut. Podaj zapiekankę na gorąco. Smacznego!

 

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.