530
Zielony dip z awokado, który pasuje po prostu do wszystkiego. Używam go do domowych chipsów, surowych warzyw czy jako dodatku do burgerów. Kremowy, gęsty i smaczny. Dip z awokado można zrobić na różne sposoby jak na przykład hummus z awokado czy guacamole. Do dipu pasuje dojrzałe awokado. Można je wtedy łatwo zgnieść widelcem lub zmiksować.
Dip z awokado
Składniki:
250 ml dipu
1 awokado, duże
2 ząbki czosnku
1 czerwone chili
garść pokrojonych orzechów orzechów, u mnie pekan
50 g jarmużu
1 łyżka oliwy
sólo do smaku
sok z limonki do smaakt
Pokrój awokado i jarmuż. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z nasion i pokrój. Dodaj łyżkę oliwy i zmiksuj wszystko za pomocą miksera. Dopraw dip sokiem z limonki i solą.