Sos na zimno to kluczowy element wielu moich dań, który podnosi ich smak na zupełnie nowy poziom. Tajemnica pysznego sosu tkwi w kilku fundamentalnych zasadach i starannie dobranych składnikach. Stworzyć idealny sos nie jest trudno, ale warto wdrożyć nieco innowacji, aby za każdym razem cieszyć się sosem o zupełnie innym smaku.
Klasyczny sos na zimno idealny do ryb, mięsa i warzyw
Wcześniej nigdy nie przywiązywałam wagi do sosu, bo unikałam go jak ognia. Kiedyś sos kojarzył mi się tylko z tłuszczem. Teraz nie mogę się bez niego obyć. Moja dieta całkowicie się zmieniła, a i moje umiejętności kulinarne są zupełnie na innym i wyższym poziomie. Dlatego zawsze się cieszę jak wymyślę nowy, ciekawy przepis na sos na zimno do obiadu.
Tajemnicą tego sosu jest musztarda gruboziarnista. Bardzo lubię musztardę i często dodaję ją do dań z kurczaka , do sosu na ciepło, czy po prostu jako przystawkę do smażonej kiełbasy, czy grilla. Zimny sos na bazie delikatnego w smaku creme fraiche i majonezu wzbogaciłam właśnie musztardę. Specjalnie wybrałam musztardę gruboziarnistą, aby zmienić nieco strukturę sosu. Jeśli nie spotkaliście się z creme fraiche to możecie go zastąpić dobrej jakości kwaśną śmietaną.
Do tego przepisu wykorzystałam majonez własnej roboty. Mówiąc szczerze od kiedy zmiksowałam mój pierwszy majonez przestałam kupować gotowce z wyjątkiem jednej marki. Ale i tak wolę zmiksować świeży majonez tyle ile mi akurat potrzeba. Podobny sos można przyrządzić na bazie greckiego jogurtu. Jogurt jednak jest o wiele kwaśniejszy niż creme fraiche. Jest nawet kwaśniejszy od śmietany! Zależało mi na delikatnym kwaśnym smaku, dlatego wybrałam creme fraiche.
Składniki:
200 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu, domowej roboty
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 ząbki czosnku
sól do smaku
koper do posypania
Przygotowanie:
- W misce wymieszać creme fraiche lub kwaśną śmietanę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dodać majonez, doprawić solą i dokładnie wymieszać
- Posypać posiekanym koprem. Smacznego!