Na dzisiejszy obiad zaplanowałam potrawkę z kurczaka z pomidorami i cukinią. Ale warzywa to jeszcze nie wszystko. Szukałam inspiracji w kuchni francuskiej jakimi przyprawami i ziołami doprawić to kurczę .
Wybrałam crème fraiche i ser chèvre oraz suszony estragon. Połączenie tych trzech składników to kremowy, pachnący estragonem sos, a w nim zatopione kawałki kurczaka.
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na potrawkę z kurczaka, to zdecydowanie powinieneś wypróbować właśnie ten.
Do potrawki z kurczaka dodałam również trochę czosnku. Nie wiedziałam, że czosnek tak idealnie pasuje z „dojrzałym” serem.
Przepis na kurczaka w estragonie po francusku (6 porcji)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 5 dl crème fraiche
- 2 dl wody
- 180 g sera chèvre
- 2 pomidory
- sól, czarny pieprz
- 1 szczypta papryki
- 1 łyżeczka estragonu, suszony
- kilka liści bazylii
Wykonanie:
- Podziel kurczaka na małe kawałki i podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
- Obierz i posiekaj cebulę , czosnek wyciśnij przez praskę. Dodaj do kurczaka.
- Rozcieńcz crème fraiche z wodą i dodaj do mięsa. Podrobnij ser chèvre.
- Pomidory zalej gorącą wodą i zostaw na 10 minut, po czym obierz ze skórki. Pokrój cukinię i wraz z pomidorami dodaj do sosu.
- Dopraw sos estragonem, solą, pieprzem i papryką.
- Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Kurczaka w sosie estragonowym podałam z zieloną sałatą i ryżem.