Botwinka, znana również jako barszcz botwinkowy, to pyszna i tradycyjna polska zupa, która cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. Głównym składnikiem botwinki są młode liście i łodygi buraków, które nadają zupie nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękny, różowy kolor.
Moja rodzina bardzo lubi botwinkę. Kiedy więc na wiosnę pojawiają się pierwsze buraki z nacią, to od razu sięgam po nie i gotuję botwinkę. Nawet mrożę liście i łodygi, aby cieszyć się tą zupą zimową porą. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na botwinkę. Botwinkę można ugotować klasycznie dodając do niej inne warzywa korzenne, czyli tak zwane warzywa na zupę jak marchewka, pietruszka, czy seler. Potem można zupę nieco odmienić podając ją z różnymi dodatkami. Co powiecie na botwinkę z feta, czy botwinkę z boczkiem?
Dzisiaj proponuję prosty przepis na botwinkę z creme fraiche i smażonymi ziemniakami. Ziemniaki są sytym dodatkiem do zupy. Gotowane ziemniaki może nie mają w sobie aż tyle smaku, ale sposób ich przyrządzenia może dodać im atrakcyjności. Co innego jeśli są to młode ziemniaki! Te ziemniaki smakują wyjątkowo niezależnie od sposobu przyrządzenia. Barszcz botwinkowy i smażone ziemniaki przygotowuję osobno. W ten sposób każda osoba, która się skusi na tę zupę, ma możliwość wyboru, czy chce ją spożywać z ziemniakami, czy też bez. Jestem pewien, że osoby przestrzegające dietę lchf, ograniczającą ilość węglowodanów na pewno docenią tę opcję.
Jak przyrządzić botwinkę?
Botwinka to prosta w przygotowaniu zupa. Głównym składnikiem zupy są młode liście i łodygi buraków jak również buraki. Buraki z nacią należy dobrze opłukać i pokroić. Co najciekawsze można je również zamrozić. Zupę można ugotować na bulionie z warzyw lub bulionie z mięsa w zależności od preferencji pokarmowych.
Zupę można doprawić kwaśną śmietaną lub creme fraiche. Dobrze, jeśli do zupy dodamy świeże zioła jak natkę pietruszki, szczypiorek i koper. Warto też doprawić zupę oliwą z oliwek.
Botwinka
5-6 porcji
Składniki:
500 g botwiny, młode liście, łodygi i buraki
1 cebula, drobno posiekana
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 pietruszka, pokrojona w kostkę
mały kawałek selera pokrojonego w kostkę
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
2 l bulionu z kurczaka
200 g mięsa z kurczaka
200 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego kopru
500 g ziemniaków
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku do smaku
Młode liście, łodygi i buraki dokładnie umyć i pokroić. W dużym garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Całość podsmażać przez kilka minut po czym wlać bulion i dodać pokrojoną botwinę.
Doprowadzić zupę do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować przez około 30, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, koper oraz creme fraiche. Doprawić zupę solą i pieprzem.
Ziemniaki pokroić na plasterki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Ułożyć ziemniaki na blasze i piec na złoty kolor lub usmażyć na maśle.
Uwaga! Jeśli wybierzecie opcję smażenia to ziemniaki muszą najpierw ostygnąć.
Podać zupę z ziemniakami i posypać koperkiem.