Wielkanocne jajka faszerowane, moja ulubiona przekąska na zimno. Jak co roku robię kilka rodzajów jajek, za każdym razem jakiś nowy przepis. Robiłam już jajka faszerowane pieczarkami, jajka zapiekane w skorupkach czy jajka faszerowane krewetkami. Dzisiaj proponuję nowy przepis na jajka faszerowane awokado i boczkiem. Bardzo fajne połączenie, smaczne, idealne na wielkanocny stół.
Jajka faszerowane awokado i boczkiem
Składniki:
na 5 porcji
5 jajek
1 czubata łyżka majonezu, domowej roboty
1 duże awokado
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
sól i pieprz do smaku
4 plastry boczku cienko pokrojonego
Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupek i każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Wybierz żółtka i grubo posiekaj. Wydrąż awokado wybierz miąższ i pokrój w kostkę lub zgnieć widelcem. Wymieszaj lekko żółtka z 1 łyżką majonezu,cebulą, pieprzem i solą. Dodaj posiekaną pietruszkę, awokado i lekko wymieszaj. Napełnij połówki jajek nadzieniem. Usmaż plastry boczku i odsącz na papierowym ręczniku. Ostudzony boczek pokrusz na drobne kawałeczki i posyp nimi jajka.
4 komentarze
Świetne połaczenie!
Dziękuję Pati!
U mnie nigdy jajka faszerowane na stole nie gościły. Jak patrzę, na te, które przygotowałaś – ogromnie żałuję :) Przyznam, że sporo ostatnio widziałem przepisów na jajka i choć może to głupie – zastanawiałem się, czy wyciąga się z jajek żółtka ;) Teraz już wiem, hehe :) Wesołych Świąt życzę! :)
fajne „nadzienie” ;)