…I znowu przepis z długim tytułem, sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem. I to jeszcze nie wszystkie składniki! Sałatkę uwieńczyłam pestkami granatu. Ta sałatka to moja ulubiona sałatka na święta. Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa, drobiu czy zimnej garmażerki.
Sałatka z pieczonymi warzywami
4 porcje
Składniki:
1 mały kalafior
2 korzenie pasternaku
2 marchewki
150 g jarmużu, pokrojonego w paski
300 g brukselki
sól, chili w proszku, kumin rzymski i czarny pieprz do przyprawienia
½ granatu
2 łyżki oliwy
Dressing
2 łyżki oliwy
3 łyżki jabłkowego octu
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
1 ząbek czosnku
Obierz marchewkę, pasternak i pokrój w podłużne paski. Podziel kalafior na różyczki. Ułóż warzywa na brytfance. Posyp solą i przyprawami, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw warzywa do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj brukselkę. Usuń pierwsze liście jeśli jest taka potrzeba. Włóż brukselkę do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą.
Usuń twarde łodygi z liści jarmużu. Pokrój liście w paski. Przekrój brukselki na pół i dodaj do jarmużu wraz z ostudzonymi warzywami. Przygotuj dressing. Do małego słoiczka wlej oliwę, ocet i miód. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , sól i pieprz. Zakręć słoik i energicznie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem i wmieszaj. Na koniec posyp pestkami granatu.
15 komentarzy
Pyszna i zdrowa sałatka :)
O tak, zdrowia jej nie brakuje…
Ale pyszności!
Wygląda wspaniale i z pewnością bym się chciała skusić.
Muszę kiedyś wypróbować.
Pozdrawiam :)
Naprawdę warto!
Bardzo zdrowo, dla mnie to chyba nawet za bardzo ;)
Haha…niemożliwe!
Piękna, a te kolory jeszcze bardziej zachęcają do spróbowania :). Ja ostatnio nie mogę trafić na brukselkę :(.
Też sin zdziwiłam, że pojawiła się tak późno!
Idealna na jesień!
Tak, idealna!
Pieczenie świetnie podkręca smak warzyw. Chętnie skusiłabym się na porcję takiej sałatki :)
Masz rację. Nie są takie rozmyte jak po ugotowaniu…
Takie pyszności, a ja nie mam czasu ich przyrządzić…
Bardzo zdrowa i kolorowa sałatka :)
Gosiu, to coś dla mnie!
Uwielbiam brukselkę.