400
Makowiec to kolejne ciasto, które zawsze piekę na święta Bożego narodzenia. W tym roku postanowiłam upiec struclę drożdżową z makiem. Trochę mi się rozjechała moja makowa strucla, ale nie mniej ciasto bardzo smaczne, wilgotne i puszyste.
Świąteczna strucla z makiem
Składniki:
na dwie strucle
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
Nadzienie makowe
- 200 g zmielonego maku, u mnie gotowy z torebki
- ½ l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka masła
- 100 g rodzynek
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 żółtko
- 150 g brązowego cukru
Lukier
- 300 ml cukru pudru
- 2 łyżki sok z cytryny
Do posypania
- garść migdałowych płatków
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, cukier, jajko, żółtko i otartą skórkę z cytryny. Zarób lekkie ciasto, po czym dodaj kawałki miękkiego masła. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Połowę mleka wlej do garnka, podgrzej i dodaj mak aby napęczniał. W reszcie mleka rozpuść budyń, żółtko i masło i dodaj do maku. Podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Zagotuj raz. Zdejmij z ognia i dodaj teraz rodzynki i migdały. Ostudź.
- Ciasto drożdżowe podziel na dwie części i każdą rozwałkuj w prostokąt. Nałóż po połowie nadzienia na każdy placek i zwiń z dwóch brzegów ku środkowi.
- Podeprzyj strucle zwiniętymi w rulon ściereczkami, jedną przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Popędzluj strucle rozmąconym mlekiem i piecz w nagranym na 175ºC piekarniku (termoobieg) przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Ukręć lukier i pomaluj nim strucle. Wilgotne strucle posyp uprażonymi migdałami.
Przepis wędruje do grudniowych wypieków Na zakwasie i na drożdżach.
1 Komentarz
bardzo lubię własnie taki tradycyjny makowiec, w tym roku zachciało mi sie eksperymentów i załuję ;)