Właśnie usmażyłam pyszne amerykańskie pancakes z twarogiem. Moje dzieci, choć już dorosłe, uwielbiają wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki i oczywiście amerykańskie pancakes. Dzisiaj postanowiłam je zaskoczyć pysznym śniadaniem do łóżka.
Amerykańskie pancakes z twarogiem są niezwykle puszyste i mają delikatny posmak sera. To idealne rozwiązanie na poranne śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień. Gdy tylko placuszki zaczęły się smażyć na patelni, ich cytrynowy zapach wypełnił całą kuchnię.
Pancakes na śniadanie zjadłam i ja z entuzjazmem i ochotą. Cieszyłam się ich widokiem i delektowałam każdym kęsem. Dodatek twarogu sprawił, że placuszki stały się jeszcze bardziej pożywne.
Moje dorosłe już dzieci również rozkoszowały się smakiem amerykańskich pancakes, a ja byłam zadowolona, że mogłam im sprawić radość. Kiedy ja wybrałam masło orzechowe do moich placuszków to moja młodzież jadła je z dżemem. To taka uniwersalność tego dania.
Jestem przyzwyczajona do jedzenia śniadania w towarzystwie. Amerykańskie pancakes z twarogiem stały się pretekstem do spędzenia wspólnego czasu i dzielenia się myślami i planami. Często je przyrządzam. Za każdym razem staram się wprowadzić jakieś innowacje jak np. pancakes zebra, czy placki z jabłkiem i kruszonką.
Zaskakuję pancakes z nasionami jak tymi z pancakes z chia. Czasami używam alternatywnej mąki i smażę placuszki gryczane, które są bezglutenową wersją tego dania.
Amerykańskie pancakes z twarogiem
12 sztuk
Składniki:
180 g pszennej mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku
3 łyżki cukru
4 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
otarta skórka z cytryny
200 ml zsiadłego mleka
2 łyżki masła
250 g tłustego twarogu
olej kokosowy do smażenia
Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami oraz zsiadłym mlekiem. Dodać otartą skórkę z cytryny i waniliowy ekstrakt, wymieszać.
Odważyć mąkę i przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać sól i wymieszać z mokrymi składnikami na gładką masę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć okrągłe placki – pancakes. Podać posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z dżemem. Smacznego!