Placki plantanowe z batatem

Dzisiaj zapraszam na placki nietypowe, placki plantanowe z batatem. Pisałam niedawno o plantanach i obiecałam wtedy kilka nowych przepisów. Najprostszym z nich są placki. Placki plantanowe są bardzo smaczne, lekko słodkie i dlatego pasują z jogurtem i świeżymi owocami. Co prawda plantan zawiera sporo skrobii to ja jednak dodałam odrobinę mąki do masy. Dobrze zrobiłam, bo placki od razu ładnie się smażyły nie straciwszy przy tym na puszystości.

placki plantanowe

Piękny pomarańczowy kolor zawdzięczają oczywiście batatowi. Do placków można użyć świeżego lub pieczonego batata. Ja tym razem wykorzystałam świeży batat.

przepis placki plantanowe

Placki plantanowe

Składniki:

na 20 placków

2 plantany, dojrzałe

1 batat, około 250 g

2 jajka

100 ml mleka

80 g mąki

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

Dodatkowo

cukier puder

truskawki

twarożek jogurtowy

placki plantanowe z batatem

Obierz batata i zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce o małych oczkach tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Konsystencja będzie taka sama w obu przypadkach. Dodaj do zmiksowanego plantanu  jajka, sól, mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż małe placki. Podawaj z twarożkiem i truskawkami, posypane cukrem pudrem.

SparaSpara

3 komentarze

  • Parę miesięcy temu szukałam plantanów w biedronce – miały być razem z paroma innymi egzotycznymi owocami. Nie trafiłam w żadnym z okolicznych sklepów. Dziś kupiłam w lidlu. Ale jeszcze mocno zielone. Szukałam przepisu – i jest, pasuje idealnie, bo mam w domu nawet batata i truskawki. A serek – homogenizowany. Tylko muszę poczekać, aż same plantany zżółkną…
    PS.
    Proszę poprawić początek przepisu – teraz jest „Obierz batata i zmiksuj. Obierz batata i zetrzyj na race o małych oczkach…” ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.