Dzisiaj zapraszam na placki nietypowe, placki plantanowe z batatem. Pisałam niedawno o plantanach i obiecałam wtedy kilka nowych przepisów. Najprostszym z nich są placki. Placki plantanowe są bardzo smaczne, lekko słodkie i dlatego pasują z jogurtem i świeżymi owocami. Co prawda plantan zawiera sporo skrobii to ja jednak dodałam odrobinę mąki do masy. Dobrze zrobiłam, bo placki od razu ładnie się smażyły nie straciwszy przy tym na puszystości.
Piękny pomarańczowy kolor zawdzięczają oczywiście batatowi. Do placków można użyć świeżego lub pieczonego batata. Ja tym razem wykorzystałam świeży batat.
Placki plantanowe
Składniki:
na 20 placków
2 plantany, dojrzałe
1 batat, około 250 g
2 jajka
100 ml mleka
80 g mąki
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Dodatkowo
cukier puder
truskawki
twarożek jogurtowy
Obierz batata i zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce o małych oczkach tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Konsystencja będzie taka sama w obu przypadkach. Dodaj do zmiksowanego plantanu jajka, sól, mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż małe placki. Podawaj z twarożkiem i truskawkami, posypane cukrem pudrem.
3 komentarze
Następnym razem jak plantany będą w Lidlu to na pewno je kupimy :D
Parę miesięcy temu szukałam plantanów w biedronce – miały być razem z paroma innymi egzotycznymi owocami. Nie trafiłam w żadnym z okolicznych sklepów. Dziś kupiłam w lidlu. Ale jeszcze mocno zielone. Szukałam przepisu – i jest, pasuje idealnie, bo mam w domu nawet batata i truskawki. A serek – homogenizowany. Tylko muszę poczekać, aż same plantany zżółkną…
PS.
Proszę poprawić początek przepisu – teraz jest „Obierz batata i zmiksuj. Obierz batata i zetrzyj na race o małych oczkach…” ;)
No tak muszą trochę dojrzeć. Dziękuję za uwagę!