Zdrowa miska z rybą panierowaną w orzechach

Zdrowa miska, healthy bowl…Uwielbiam przygotowywać jedzenie w ten sposób. To trend w nowo otwartych kafeteriach czy „zielonych ” restauracjach, gdzie można zjeść nie tylko smacznie i zdrowo ale i kolorowo. Zdrowa miska zazwyczaj zawiera warzywa, jakieś kasze czy strączki, białko w postaci ryby, kurczaka czy mięsa oraz pyszny dressing.

Zdrowa miska to łatwe danie do przygotowania, zdrowe , kiedy wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych źródeł. Nie wiem jak jest w Polsce ale w Szwecji ekologiczne hodowle wyrastają jak grzyby po deszczu. Ważne jest również aby nie wyrzucać jedzenia co również ma wpływ duży wpływ na ekologię. Niedawno byłam w restauracji, gdzie meny zmienia się z dnia na dzień w zależności od tego jakie tanie i świeże produkty mógł manager zakupić na aukcji. Przykładem są ryby i inne owoce morza.

Na ogół luksusowe restauracje kupują zawsze ryby i owoce morza   odłowione w nocy. Na drugi dzień to co nie zostało sprzedane stoi gdzieś w koncie o połowę taniej ale wciąż świeże. Podobnie jest na owocowych i warzywnych bazarach. Luksusowe restauracje wybierają to co najlepsze. Nie wiem jak Wy robicie w domu ale ja np. nie wyrzucam całej papryki czy ogórka jeśli są trochę nadwiędnięte czy lekko  przygniecione. Nie oznacza to przecież, że trzeba wyrzucić całe warzywo, a tak właśnie się dzieje. Restauracja, o której piszę przygotowuje pyszne posiłki właśnie kupując wciąż świeże, a co najważniejsze produkty nadające się do jedzenia za pół ceny, a w niektórych wypadkach otrzymuje je nawet za darmo.

zdrowa miska przepis

W ten sposób zdrowa miska nabiera zupełnie innego znaczenia nie tracąc na smaku i jakości. Zawsze przeglądam spiżarkę i lodówkę za nim zdecyduję się na kolejne zakupy. Resztki wykorzystuję do zdrowej miski. Tak więc moja zdrowa miska jest nie tylko zdrowa ale i ekologiczna. Sądzę, że wszyscy gotujący w ten sposób zasługują na miano „ekologiczni”.

zdrowa miska healthy bowl

Nie mam też nic przeciwko temu, że również oszczędzam. Zdrowe i pyszne jedzenie, a do tego  kaska na inne wydatki! Jak każda zdrowa miska tak i ta zawiera pyszny dressing. Postawiłam dzisiaj na ostry dressing z sriracha. Świetnie pasuje do dorsza w orzechowej panierce.

Zdrowa miska

Składniki:

4 porcje

600 g  fileta z dorsza

150 g orzechów laskowych, grubo zmielonych

1 jajko

sól i pieprz do smaku

1 brokuł

1 mała puszka kukurydzy

100 g mieszanej sałaty

1 mała puszka ciecierzycy

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżka oliwy

2 marchewki

1 łyżka czarnego sezamu

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

Dressing z sriracha

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka sriracha

1 mała szalotka, drobno pokrojona

ryba na obiad

Pokrój rybę na kawałki. Posól i oprósz czarnym pieprzem. Rozmąć jajko w miseczce, zamocz kawałki ryby, które następnie obtocz w orzechach. Smaż rybę na złoty kolor po obu stronach.  Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wsyp ciecierzycę. Oprósz kajeńskim pieprzem i smaż przez minutę. Blanszuj różyczki brokułu przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Marchewkę obierz ze skórki i potnij na cienkie paski. Ułóż warzywa w miskach. Na wierzchu połóż rybę i posyp sezamem. Podane składniki na dressing wymieszaj w miseczce i polej sałatkę. Smacznego!

 

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *