Brukselka, ziemniaki i kiełbasa – tani obiad w luksusowym wydaniu

Tani obiad nie musi być niedobry. To jest właśnie sztuka ugotować coś co kosztuje niewiele, a smakuje super. Moja rodzina bardzo lubi pieczoną kiełbasę. Na obiad można wykorzystać dowolnie wybraną kiełbasę. Na pewno macie swoją ulubioną kiełbasę. Kiełbasę można usmażyć ale jeśli chcecie aby danie wyglądało nieco inaczej i ciekawie, proponuję podpiec kiełbasę w piekarniku. Ale za nim to zrobicie najlepiej naciąć ją dosyć głęboko, posmarować musztardą i posypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie.

kielbasa_obiad

Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną.

pieczona kiełbasa

Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej brukselki. Jeśli nie lubicie brukselki możecie wybrać inną kapustę, buraczki lub marchewkę z groszkiem. Ja przepadam za brukselką, która całkiem niedawno pojawiła się w sklepach. Typowo sezonowe warzywo, a sezonowe jedzenie to tanie jedzenie, prawda?

brukselka_przepis_2

Lubicie takie obiady? Niby prosty tani obiad, a jednak smaczny i pożywny. Poza tym szybko go się przyrządza, to też niemała zaleta zwłaszcza podczas pracowitego tygodnia.

ziemniaczane puree przepis

Pieczona Kiełbasa

Składniki:

na 4 porcje

1,2 kg kiełbasy

200 g mozzarella

3 łyżki musztardy

natka pietruszki do posypania

Ziemniaczane puree

1 kg ziemniaków

100 g boczku

natka pietruszki do posypania

1 łyżka masła

50 ml gorącego mleka

Brukselka

500 g brukselki

1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku

tani obiad

Zacznij od kiełbasy. Natnij kiełbasę jak w plasterki ale nie do końca. Posmaruj plastry musztardą, szczeliny napełnij utartą mozzarellą. Włóż kiełbasę do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180ºC.  Vzas pieczenia zależy od rodzaju kiełbasy. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedź, włóż masło i zmiksuj na puree. Na koniec wlej gorące mleko i zmiksuj jeszcze raz. Boczek usmaż . Przestudzony pokrusz i dodaj do puree. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Brukselkę oczyść z uszkodzonych liści i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i spłukaj zimną wodą. Przekrój na pół i włóż na patelnię , na której smażyłaś boczek. Zrumień lekko brukselkę. Słony tłuszcz z boczku i lekko słodka brukselka, pieczona kiełbasa i ziemniaczane puree  są gotowe. Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.