Tani obiad nie musi być niedobry. To jest właśnie sztuka ugotować coś co kosztuje niewiele, a smakuje super. Moja rodzina bardzo lubi pieczoną kiełbasę. Na obiad można wykorzystać dowolnie wybraną kiełbasę. Na pewno macie swoją ulubioną kiełbasę. Kiełbasę można usmażyć ale jeśli chcecie aby danie wyglądało nieco inaczej i ciekawie, proponuję podpiec kiełbasę w piekarniku. Ale za nim to zrobicie najlepiej naciąć ją dosyć głęboko, posmarować musztardą i posypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie.
Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną.
Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej brukselki. Jeśli nie lubicie brukselki możecie wybrać inną kapustę, buraczki lub marchewkę z groszkiem. Ja przepadam za brukselką, która całkiem niedawno pojawiła się w sklepach. Typowo sezonowe warzywo, a sezonowe jedzenie to tanie jedzenie, prawda?
Lubicie takie obiady? Niby prosty tani obiad, a jednak smaczny i pożywny. Poza tym szybko go się przyrządza, to też niemała zaleta zwłaszcza podczas pracowitego tygodnia.
Pieczona Kiełbasa
Składniki:
na 4 porcje
1,2 kg kiełbasy
200 g mozzarella
3 łyżki musztardy
natka pietruszki do posypania
Ziemniaczane puree
1 kg ziemniaków
100 g boczku
natka pietruszki do posypania
1 łyżka masła
50 ml gorącego mleka
Brukselka
500 g brukselki
1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku
Zacznij od kiełbasy. Natnij kiełbasę jak w plasterki ale nie do końca. Posmaruj plastry musztardą, szczeliny napełnij utartą mozzarellą. Włóż kiełbasę do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180ºC. Vzas pieczenia zależy od rodzaju kiełbasy. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedź, włóż masło i zmiksuj na puree. Na koniec wlej gorące mleko i zmiksuj jeszcze raz. Boczek usmaż . Przestudzony pokrusz i dodaj do puree. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Brukselkę oczyść z uszkodzonych liści i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i spłukaj zimną wodą. Przekrój na pół i włóż na patelnię , na której smażyłaś boczek. Zrumień lekko brukselkę. Słony tłuszcz z boczku i lekko słodka brukselka, pieczona kiełbasa i ziemniaczane puree są gotowe. Smacznego!
5 komentarzy
Wygląda smakowicie :)
Dziękuję!
Smaczny obiadek – tani i szybki :) Wygląda bardzo efektownie :)
Znakomity pomysł na szybki obiad. :)
U na mama na szybki obiad też robiła taką kiełbaskę i zawsze każdy był zadowolony :D