Święta i po świętach…Jeszcze nie, bo przed nami jeszcze sylwester i Nowy Rok. W tym roku spędzamy noc sylwestrową w gronie przyjaciół. Będzie jadło i tańce. Przygotowałam dla Was sylwestrowy bufet w stylu skandynawskim. Lubię przygotować jedzenie na sylwestra zupełnie inne od tego na święta. Mój sylwestrowy bufet to proste dania, które z powodzeniem można przygotować wcześniej.
Nie cierpię sylwestrowego stresu i staram go się zawsze unikać właśnie przez przygotowanie zimno ciepłego bufetu. Na pierwszy rzut proponuję tortowe kanapki. Są to kanapki na zimno przełożone pastą z łososia i awokado.
Dla smakoszy szynki prosciutto polecam roladki z prosciutto nadziewane sałatką z raków. Zapożyczyłam to danie z jednej restauracji, do której byłam zaproszona jako VIP gość. Tak mi zasmakowały, że postanowiłam stworzyć własny przepis.
W noworocznym bufecie nie może zabraknąć pysznych serów i wędlin. Deserowy talerz z różnymi serami i mini kiełbaskami to najprostszy przepis na noworoczny bufet. Taki deserowy talerz przyrządzam nawet bez okazji. Jest to idealna przekąska do wina.
Sylwestrowy bufet nie może się obyć bez moich ulubionych grzybów. Polecam nadziewane pieczarki, takie na jeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu stały się sukcesem. Można je jeść na ciepło i na zimno.
Dla smakoszy ziemniaków polecam mini zapiekanki ziemniaczane. Piekę je w muffinkowej formie z resztek ugotowanych ziemniaków. Jest to też danie, które można przygotować wcześniej wstawić na noc do lodówki, a przed przyjęciem tylko zapiec. Porcja wołowiny na zimno pociętej w cienkie plastry świetnie pasuje do ziemniaczanych zapiekanek. Poza tym możecie przyrządzić koreczki z sera, nadziewane roladki z ogórka czy zapieczone daktyle.
Oczywiście w moim sylwestrowym bufecie znajdzie się i miejsce na deser. Polecam panna cotta z owocami. Panna cotta zawsze się sprawdzi. Jeśli dysponujecie czasem możecie również upiec brownie i pokroić je na małe kawałeczki. Jak w każdym bufecie ważne jest aby porcje były małe i łatwo się jadły. Mam nadzieję, że spodobają się Wam moje sylwestrowe propozycje, które umilą sylwestrową zabawę.
2 komentarze
Dzień dobry – mam pytanie -jak wykonuje Pani i czym nadziewa te pieczarki? Można prosić o informację?
pieczarki nadziewane orzechami i parmezanem. Przepis znajduje się tutaj https://codojedzenia.pl/nadziewane-pieczarki-z-orzechami-i-parmezanem/