Po świętach jak zwykle robię czyszczenie lodówki za nim pójdę na zakupy. Opłacało się, bo znalazłam kalafior, paczkę boczku i pieczarki. Od przyszedł mi na myśl kalafiorowy ryż z sadzonymi jajkami i smażonym boczkiem. Uwielbiam takie szybkie potrawy na obiad lub kolację, zwłaszcza po świątecznym maratonie!
Ryż z kalafiora to pyszne niskowęglowodanowe danie. Polecam je nie tylko osobom będącym na diecie niskowęglowodanowej ale przede wszystkim tym, które lubią kalafior! Ja kocham kalafior i często przyrządzam z niego różne dania. Bardzo lubię zupę z kalafiora. Często gotuję aksamitny krem kalafiorowy. Przyrządzam również pyszne sałatki z udziałem tego warzywa.
Kalafiorowy ryż jest dla mnie stosunkowo nowym odkryciem w porównaniu do zupy z kalafiora. Nigdy wcześniej by mi nie przyszło na myśl, że kalafior mogę jeść w postaci sałatki, czy też ryżu. Ponieważ zawsze szukam ciekawych pomysłów i inspiracji ryż z kalafiora od razu stał się moim ulubionym daniem, które mogę przyrządzać na wiele sposobów.
Kalafiorowy ryż
4 porcje
Składniki:
1 kalafior, około 500 g
30 g masła
250 g pieczarek
1 łyżka świeżego tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
Do podania
8 jajek
12 plastrów boczku
Zetrzeć kalafior na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić w malakserze. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Oczyścić pieczarki, pokroić, jeśli są zbyt duże i usmażyć. Wyjąć pieczarki i włożyć starty kalafior. Smażyć przez 10 minut, aż kalafior będzie al dente. Następnie dodać pieczarki, tymianek, doprawić ryż solą i pieprzem, wymieszać.
Boczek pokroić i usmażyć. Osączyć na papierowym ręczniku. Na wytopionym tłuszczu usmażyć jajka sadzone. Jeśli wolisz to możesz do ryżu ugotować jajka poszetowe (jajka w koszulce). Nałożyć porcje ryżu na talerze. Na wierzchu ułożyć jajka sadzone. Całość posypać chrupiącym boczkiem. Smacznego!