Sałatka z quinoa, batatem i fasolą to moja dzisiejsza kolacja. Lubicie lekkie sałatki na kolację? Ja bardzo, zwłaszcza teraz o tej porze. Sałatka z quinoa jest pyszna i syta. Można dodać do niej ulubione warzywa. Ja lubię smażone bataty i czarną fasolę. Na uwagę jednak zasługuje tutaj sos z papryczki pardon i chili ancho.
Od dawna szykowałam się zrobić sos z grillowanej papryki. Taki sos świetnie pasuje do sałatki z quinoa. Na wszelki wypadek zrobiłam więcej sosu. Sądzę, że będę mogła go wykorzystać wkrótce do innych potraw. A tymczasem wymieszałam sos z quinoa, smażonym batatem i czarną fasolą. Trafiłam na ekologiczną fasolę z kartonika. Zazwyczaj moczę i gotuję wszystkie fasole ale dzisiaj podeszłam do sałatki całkiem na luzie.
Sałatka z quinoa
Składniki:
na 4 porcje
1 batat
2 awokado
150 g czarnej fasoli
50 g kolorowej quinoa, waga sucha
140 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula, mała
3 łyżki nasion słonecznika
1 łyżeczka kminu rzymskiego
4 łyżki kiełków, np. lucerny
szczypta kajeńskiego pieprzu
Sos paprykowy
½ kg papryczek pardon
2 czerwone chili
1 suszone chili ancho
100 ml wody
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, pieczonego
4 łyżki świeżej kolendry
1 łyżeczka cukru
1 łyżka winnego octu
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki kminu rzymskiego
sól do smaku
Zacznij od przyrządzenia sosu. Papryczki pardon, czosnek i chili upiecz w piekarniku. Ostudź, oczyść z pestek i ogonków. Umieść w malakserze. Dodaj kolendrę i pozostałe składniki. Zmiksuj sos. Wsyp komosę na sito i opłucz zimną wodą. Pocieraj nasiona aby pozbyć je goryczy. Umieść je w garnku zalej czystą wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odlej wodę i odparuj komosę. Obierz batata i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj batata i smaż aż będzie miękki. Dopraw kminem rzymskim, solą i kajeńskim pieprzem, ostudź. Przełóż bataty do miski, wsyp quinoa, odcedzoną fasolę, dodaj 4 łyżki sosu i wymieszaj. Pokrój szpinak, pokrój cebulę w cienkie piórka, awokado w kostkę i dodaj do sałatki razem z kiełkami. Wymieszaj i posyp uprażonymi nasionami słonecznika.
2 komentarze
[…] Super żywność to produkty, które zawierają cenne dla organizmu składniki jak mikroelementy, egzogenne aminokwasy, witaminy, czy minerały. Często są to kompleksowe związki, które korzystnie wpływają na dietę. Podobne właściwości ma żywność funkcjonalna. Wyżej wymienione składniki znajdują się w powszechnych produktach pochodzenia ekologicznego i też są w pełni naturalne. Każdy organizm potrzebuje super żywności do życia, ale można ją znaleść wszędzie niekoniecznie wybierając bądź co bądź drogie superfoods. W Polsce superfoods, a w innych krajach te produkty są w codziennej diecie. należy jednak zwrócić uwagę jakie potrzeby ma dany organizm. Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi i odżywiamy się racjonalnie to superfoods będzie po prostu czymś nowym, które urozmaici naszą dietę. Co innego jeśli osoba cierpi na nietolerancję glutenu. Oczywiście, że powinna wybrać quinoa. […]
[…] Super żywność to produkty, które zawierają cenne dla organizmu składniki jak mikroelementy, egzogenne aminokwasy, witaminy, czy minerały. Często są to kompleksowe związki, które korzystnie wpływają na dietę. Podobne właściwości ma żywność funkcjonalna. Wyżej wymienione składniki znajdują się w powszechnych produktach pochodzenia ekologicznego i też są w pełni naturalne. Każdy organizm potrzebuje super żywności do życia, ale można ją znaleść wszędzie niekoniecznie wybierając bądź co bądź drogie superfoods. W Polsce superfoods, a w innych krajach te produkty są w codziennej diecie. należy jednak zwrócić uwagę jakie potrzeby ma dany organizm. Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi i odżywiamy się racjonalnie to superfoods będzie po prostu czymś nowym, które urozmaici naszą dietę. Co innego jeśli osoba cierpi na nietolerancję glutenu. Oczywiście, że powinna wybrać quinoa. […]