Sałatka z quinoa, batatem i fasolą to moja dzisiejsza kolacja. Lubicie lekkie sałatki na kolację? Ja bardzo, zwłaszcza teraz o tej porze. Sałatka z quinoa jest pyszna i syta. Można dodać do niej ulubione warzywa. Ja lubię smażone bataty i czarną fasolę. Na uwagę jednak zasługuje tutaj sos z papryczki pardon i chili ancho.
Od dawna szykowałam się zrobić sos z grillowanej papryki. Taki sos świetnie pasuje do sałatki z quinoa. Na wszelki wypadek zrobiłam więcej sosu. Sądzę, że będę mogła go wykorzystać wkrótce do innych potraw. A tymczasem wymieszałam sos z quinoa, smażonym batatem i czarną fasolą. Trafiłam na ekologiczną fasolę z kartonika. Zazwyczaj moczę i gotuję wszystkie fasole ale dzisiaj podeszłam do sałatki całkiem na luzie.
Sałatka z quinoa
Składniki:
na 4 porcje
1 batat
2 awokado
150 g czarnej fasoli
50 g kolorowej quinoa, waga sucha
140 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula, mała
3 łyżki nasion słonecznika
1 łyżeczka kminu rzymskiego
4 łyżki kiełków, np. lucerny
szczypta kajeńskiego pieprzu
Sos paprykowy
½ kg papryczek pardon
2 czerwone chili
1 suszone chili ancho
100 ml wody
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, pieczonego
4 łyżki świeżej kolendry
1 łyżeczka cukru
1 łyżka winnego octu
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki kminu rzymskiego
sól do smaku
Zacznij od przyrządzenia sosu. Papryczki pardon, czosnek i chili upiecz w piekarniku. Ostudź, oczyść z pestek i ogonków. Umieść w malakserze. Dodaj kolendrę i pozostałe składniki. Zmiksuj sos. Wsyp komosę na sito i opłucz zimną wodą. Pocieraj nasiona aby pozbyć je goryczy. Umieść je w garnku zalej czystą wodą, lekko posól i gotuj przez 20 minut. Odlej wodę i odparuj komosę. Obierz batata i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj batata i smaż aż będzie miękki. Dopraw kminem rzymskim, solą i kajeńskim pieprzem, ostudź. Przełóż bataty do miski, wsyp quinoa, odcedzoną fasolę, dodaj 4 łyżki sosu i wymieszaj. Pokrój szpinak, pokrój cebulę w cienkie piórka, awokado w kostkę i dodaj do sałatki razem z kiełkami. Wymieszaj i posyp uprażonymi nasionami słonecznika.
2 komentarze