Domowe przetwory to samo zdrowie. Ostatnio dostałam dwa koszyki jabłek i śliwek, świetne w smaku do jedzenia na surowo, ale przecież tyle na raz nie przejemy! Dlatego stwierdziłam, że ugotuję dżem. Całkiem niedawno jadłam dżem jabłkowo śliwkowy i taki też zrobiłam obok tradycyjnego dżemu z jabłek doprawionego obficie cynamonem.
Domowe przetwory – dlaczego warto robić dżemy i inne przetwory na zimę? Sezon na słoik!
Jest wiele powodów, dla których warto postawić na domowe przetwory. Po pierwsze nic nie może się zmarnować. Niektóre owoce, które dostałam były trochę poobijane i jeśli by tak stały w ciepłej kuchni, to pewnie by zaczęłyby gnić. Tak więc wykorzystuj spady i zrób przysługę środowisku. Poza tym spady nie kosztują!
Osobiście uwielbiam domowe przetwory zwłaszcza domowe dżemy, bo mogę ugotować taki jaki chcę w smaku. Mogę do niego dodać mniej lub więcej cukru, albo całkiem zastąpić go jakimś słodzikiem. U mnie jest to najczęściej erytrytol i stewia w kropelkach. Poza tym dżem można przyprawić. Ja dodaję do moich dżemów cynamon lub kardamon, a czasami nawet alkohol.
Poczuj smak lata zamknięty w słoiku
Kiedyś byłam na świątecznym jarmarku w Liseberg i tam po raz pierwszy spotkałam się z dżemami zaprawionymi alkoholem i przyprawami. Kupiłam chyba wtedy po jednym słoiku z każdego rodzaju. Pamiętam, że nie mogłam doczekać się lata, żeby po raz pierwszy zrobić takie dżemiki.
Kolejny powód , dla którego gorąco namawiam do przygotowywania przetworów na zimę to fakt, że można je zrobić w słoikach różnej wielkości. Jestem fanką szklanych słoików i zbieram te o nietypowych kształtach. Często obdarowuję znajomych jadalnymi prezentami jak domowymi dżemami.
Składniki:
Dżem jabłkowy
1½ kg jabłek
400 g cukru
1½ łyżka cynamonu
Dżem jabłkowo śliwkowy
3 jabłka
15 żółtych śliwek
5 łyżek erytrytolu
6 kropli stewii
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Przygotować dwa garnki, jeden duży i jeden mniejszy. Do dużego garnka wlać zimną wodę i wycisnąć sok z połowy cytryny. Obierać jabłka, czyścić z gniazdek i wrzucać do cytrynowej wody. Jabłka nie będą ciemnieć.
- Pokroić jabłka w kostkę i odcedzić z wody. Przełożyć porcję jabłek (3 jabłka) do mniejszego garnka i dodać pokrojone śliwki.
- Do jabłek na dżem jabłkowy wsypać cukier i dodać cynamon. Gotować przez 30 minut. Jabłka szybko puszczą sok, więc najlepiej odparować dżem, aby był gęsty. Trzeba pilnować, mieszać od czasu do czasu aby dżem nie przypalił się.
- Naszykować 3 słoiki o łącznej pojemności około 1 l i napełnić gorącym dżemem. Zakręcić i odwrocić dnem do góry. Ostudzić i wstawić do lodówki.
- Ugotować dżem z erytrytolem i stewią. Przełożyć do dwóch słoików o łącznej pojemności około 400 ml. Zakręcić słoik i odwrócić dnem do góry. Ostudzone słoiki wstawić do lodówki. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
- Do dłuższego przechowywania w temperaturze pokojowej pasteryzować dżem. Gotując w garnku z wodą.