Prosta, smaczna i błyskawiczna sałatka caprese. Czy jest coś łatwiejszego do przyrządzenia niż sałatka caprese? Super dojrzały i mięsisty pomidor, miękka mozzarella, polane oliwą i balsamicznym octem i sałatka już gotowa. Uwielbiam włoską kuchnię za jej prostotę!
W tym miesiąca zapraszam Was na przepis miesiąca, którego tematem jest włoska kuchnia. Sądzę, że wiele z Was zna słynne dania kuchni włoskiej jak biscotti, ragu, mule w białym winie, puttanesca czy gnocchi. Co jeszcze…czekam na Wasze propozycje!
Sałatka caprese
Składniki:
2 porcje
1 duży dojrzały pomidor, u mnie malinowy
1 kulka mozzarella, około 130 g
1 łyżka dobrej oliwy
2 łyżki balsamicznego octu
½ łyżeczki świeżo zgniecionego czarnego i białego pieprzu
2 łyżki pokrojonych liści świeżej bazylii
sól do smaku
Pokrój pomidora i mozzarella w grube plastry i ułóż na desce lub talerzu. Posyp pieprzem, solą, pokrojoną bazylią , Skrop oliwą i balsamicznym octem. Smacznego!
8 komentarzy
Idealna :) Prosta ale aromatyczna, uwielbiam !
ja dodaję przepis na penne alla vodka
http://mniam-mniam.blog.pl/2016/05/15/penne-alla-vodka/
Uwielbiam włoską kuchnię, szczególnie tę wiejską, wykorzystującą różne resztki. Podrzucam przepis na sałatkę Cezar (u mnie z kurczakiem): http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/05/saata-cezar-z-kurczakiem-i-spij.html
Choć podobno po raz pierwszy została wykonana w Tijuanie, to zrobił ją Włoch z typowo włoskich składników.
Ja też bardzo lubię!
Dorzucam jeszcze przepis na placuszki ryżowe (np. z resztek ryżu pozostałego z obiadu). Zrobiłam wersję bezglutenową, klasyczne fritelle pewnie wkrótce usmażę, bo przepis tego miesiąca niezwykle kusi :)
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/05/placki-ryzowe-bez-glutenu-i-chodzmy.html
Smaczności!
Mam nadzieję, że moje danie wpisuje się w klimat śródziemnomorski :)
No pewnie!