Dzisiaj na śniadanie piekłam waniliowe scones. Dawno nie piekłam scones czy biscuits. Czy jest w ogóle jakaś różnica między amerykańskimi biscuits, a angielskimi scones? Zdecydowanie nie! Proste w wykonaniu pieczywo, idealne na śniadanie, bez zagniatania, na proszku. Przepyszne z dżemem. Tak samo smakują i wyglądają jako scones czy jako biscuits.
Jak upiec takie puszyste i lekkie scones? Potrzebne jest maślanka i prawdziwe zimne masło. Jeśli akurat nie macie maślanki w domu to jest na to bardzo łatwy sposób aby ją zastąpić. Wystarczy dodać do mleka łyżkę octu, zamieszać i odczekać parę minut. Mleko się oważy, a konsystecją i smakiem przypomina prawdziwą maślankę.
Waniliowe scones
10 scones
Składniki:
200 g masła, zimnego, u mnie solone
320 g mąki, użyłam pszennej do chleba
1 jajko
125 ml maślanki lub 100 ml mleka + 1½ łyżki octu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka mleka do posmarowania
W naczyniu roztrzep jajko z maślanką i solą. Przesiej mąkę z proszkiem i wanilią. Pokrój masło w kostkę i połącz z suchymi składnikami. Kiedy już zaczną się pojawiać małe kuleczki ciasta, crunch dodaj maślankę z jajkiem. Delikatnie połącz z ciastem, po czym rozciągnij na placek o grubości 2 cm.
Metalową obręczą wytnij 10 scones, czy jak wolisz biscuits i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez około 10 – 15 minut. Polecam scones jeszcze ciepłe.
9 komentarzy
och, będą idealne na słodki poranek!
…i ciepłe poranki!
Ale wspaniałe. Też chce takie bułeczki. Chyba muszę takie upiec :-))
Polecam Marzenko
Jakie pyszności!
Nie powiem, udały się!
Uwielbiam je, dawno nie piekłam, przypomniałaś mi o nich, na maślance najlepsze! :)
Super!
Super !!!!