Długo czekałam na okazję aby upiec torcik czekoladowo bezowy z kremem kawowym. Znalazłam ten przepis u Ani jakiś czas temu, poszukując inspiracji na urodzinowy tort dla męża. Torcik czekoladowo bezowy od razu zwrócił moją uwagę. Lubię piec małe torty, które nie zalegają w lodówce. Taki tort piekę i bez jakiejkolwiek okazji. Wydawałoby się, że to torcik na jedno posiedzenie, maleństwo. Może i maleństwo ale tort jest tak kaloryczny, że jeden kawałek w zupełności wystarczy. Ponieważ mój małżonek nie należy do łasuchów wybór był łatwy. Mały torcik czekoladowo bezowy w zupełności go i gości zadowolił.
Jak każdy tort tak i na ten składa się kilka etapów przygotowania. Praktycznie nie ma znaczenia czy pieczemy torcik czy tort. Zajmuje to tyle samo czasu. Tort wymaga przynajmniej 2 rzeczy: biszkopt i krem, a ten jeszcze bezę. Poza tym odrobina kreatywności w dekorowaniu jest bardzo wskazana. Dodatkowy plus to zrobić ładne zdjęcia, aby pochłonąć tort oczami…he, he…Śliniłam się niesamowicie fotografując to dzieło. Pracochłonny jak każdy tort, super smakuje, a ten torcik po prostu powala na kolana. Krem maślano bezowy o smaku kawowym jest niebywale smaczny. Bardzo lubię krem do tortu z dodatkiem kawy.
Lubię dekorować torty i przyznam, że cały czas się uczę. Mimo wszystko lubię torty przystrojone rustykalnie. Shabby chic…to coś dla mnie, bo mogę ukryć niedobór artystycznych umiejętności.
Torcik czekoladowo bezowy
Składniki:
Okrągła forma o średnicy 18 cm, wysoka 15 cm
Biszkopt czekoladowy
4 jajka
150 g cukru
50 g pszennej mąki
50 g ziemniaczanej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
tłuszcz do wysmarowania formy
Beza
75 g białka, 3
150 g cukru
szczypta soli
Zacznij przygotowanie tortu od pieczenia bezy. Przygotuj dużą blachę, przykryj papierem do pieczenia i narysuj dwa koła o średnicy 17 cm. Ubij białka z solą. Kiedy zacznie się tworzyć piana stopniowo dodawając cukier. Ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Dwie trzecie piany podziel równomiernie w obrębie krążków, resztą napełnij rękaw cukierniczy i wyciśnij małe beziki i bezowy groszek. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika. Po 10 minutach przykręć piekarnik do 120ºC i susz bezy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez godzinę. Zmniejsz temperaturę do 100ºC i susz bezy jeszcze przez 2 godziny, teraz możesz zamknąć piekarnik. Po 2 godzinach wyłącz piekarnik i susz bezy przez noc.
Krem bezowo kawowy
360 g masła, temperatura pokojowa
120 g białek,
200 g cukru
1 łyżeczka waniliowej pasty
2 łyżki nescafe
1 łyżka mleka
Dżem
200 g konfitury z czarnej porzeczki
Ganache
80 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki
1 łyżka golden syropu
Nastaw piekarnik na 175ºC. Przygotuj formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Przygotuj składniki na biszkopt. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca zacznij dodawać po jednym żółtku, krótko miksując. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż masę do formy i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt i ostudź, następnie przekrój na 3 placki.
Najprzyjemniejsza czynność to przygotowanie kremu do przełożenia tortu. Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Umieść białka w misie od miksera, wsyp cukier i postaw nad parą. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Kiedy rozcierając masę między palcami nie wyczuwasz już cukru zdejmij misę i zacznij miksować masę. Do ubitej na sztywno piany dodaj wanilię i po kawałku masła. Pamiętaj aby masło było w temperaturze pokojowej, a piana już dobrze przestudzona. Ubijając pianę można wstawić miskę do większej miski z zimną wodą. W moim przypadku nie było to konieczne. Na koniec dodaj zimną kawę i zmiksuj do połączenia składników.
Montowanie tortu. Ułóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj dżemem, następnie kremem, przykryj bezą i posmaruj kremem. Ułóż na bezie kolejny czekoladowy placek. Posmaruj dżemem, kremem, przykryj bezą i na końcu posmaruj kremem kawowym. Zakończ plackiem biszkoptowym. Całość dociśnij. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem. resztą kremu napełnij rękaw cukierniczy. Wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Wyjmij tort i rozprowadź czekoladową polewę. Wyciśnij rozetki z kremu, udekoruj bezikami i groszkiem. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie można swobodnie pokroić tort.
10 komentarzy
Chciałabym być u ciebie stałym gościem na tych kulinarnych ucztach. Oczami pochłaniam twoje zdjęcia. Ciągle przeglądam twoje przepisy i marzę że jutro uda mi się wyczarować twoje cuda, ale przy dwójce malutkich dzieci nie zawsze udaje mi się. Wszystkiego dobrego!!!
Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie!
podoba mi się ten krem bo białek mam całe mnóstwo, muszę zapisac i wykorzystac ;)
wygląda idealnie! pozdrawiam (:
Patrząc na te fotki w ogóle nie chcemy wiedzieć ile ma kalorii taki kawałek xD
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
Polecam!
Pięknie wygląda a do niego jak ulał pasuje nasza herbatka jaśminowa zaparzana na filtrowanej wodzie z naszego filtra na ujęciu wody – tak sobie biesiadujemy w niedzielę :)
Mam kilka pytań :
– Czy beza w gotowym torcie na następny dzień zmięknie czy będzie dalej chrupiąca
– Kiedy dodać mleko do kremu
– W jakiej ilości wody zaparzyć kawę do kremu
Beza będzie wciąż chrupiąca troszkę mniej ale się nie rozpuści. W mleku i wodzie należy rozpuścić nescafe, 2 łyżki wody i 1 łyżka mleka