Dlaczego moździerzem, a nie blenderem?

Moździerz to kuchenny przyrząd znany setki lat. Służy do rozdrabniania przypraw i świeżych ziół takich jak  bazylia, tymianek lub oregano. Znakomicie sprawdza się do rozdrabniania orzechów i morskiej soli. Używam moździerza bardzo często. Mało tego mam nawet dwa moździerze, jeden mniejszy, który przeważnie używam do mielenia szafranu. Mój nowy nabytek to duży moździerz granitowy, który służy mi do mielenia nasion, orzechów i ziół.

Co to jest moździerz?

Moździerz to jedno z moich podstawowych przyrządów kuchennych.Przy jego pomocy ucieram lub rozgniatam różne produkty. Moździerz to dosyć ciężkie naczynie. Mój granitowy moździerz waży prawie 4 kilogramy. Jest to przyrząd średniej wielkości., który dumnie stoi na kuchennym blacie. To co podoba mi się w moździerzu to to, że jest on również bardzo dekoracyjny. Moździerz składa się z miski i tłuczka. Oprócz granitowych moździerzy są też i metalowe, drewniane i ceramiczne. Zerknijcie do sklepu Garneczki.pl, a na pewno znajdziecie tam moździerz, który będzie pasował do waszej kuchni.

Rozmiar moździerza zależy od tego, do czego chcemy go używać. Jeśli chcecie zrobić pesto, to na pewno większy moździerz sprawdzi się o wiele lepiej, bo jest bardziej poręczny.  Natomiast jeśli chcecie rozgnieść garstkę pieprzu to średniej wielkości moździerz w zupełności wystarczy.

Moździerza na ogół nie myję wodą, a jedynie czyszczę suchą ścierką lub papierowym ręcznikiem. Można go oczywiście umyć wodą ale bez płynu do naczyń.

moździerz granitowy kuchenne akcesoria codojedzenia

Moździerz versus blender

Zarówno moździerz jak i blender mają swoje przeznaczenie. Osobiście wolę kupić w przyprawy takie jak pieprz, kmin rzymski, gorczycę, kolendrę, czy kardamon w postaci całych nasion. Podprażone nasiona prażę i potem rozgniatam w moździerzu. Aromat wydobywający z gorących nasion jest niesamowity. Wyobraźcie sobie teraz danie makaronowe, posypane świeżo zgniecionym w moździerzu pieprzem czy hinduskie curry zrobione między innymi ze świeżo zmielonego kminu rzymskiego i kolendry. Przyprawy zmielone w moździerzu mają bogatszy smak i aromat w porównaniu do przypraw zmiksowanych w blenderze.

Do czego używam moździerz?

W mojej kuchni używam moździerza prawie codziennie do rozdrabniania przypraw w postaci nasion. W moździerzu przyrządzam pesto, zwłaszcza jeśli potrzebuję porcję, taką na jeden raz. Miksowanie w blenderze wymaga dużych ilości produktów, aby produkt końcowy był dobrze zmielony. Moździerz bardzo ułatwia miksowanie. Przy okazji zaliczam trochę treningu.

Moździerz wykorzystuję do robienia marynat i dipów. Rozgniatam w nim czosnek i imbir, chili i zioła. Czasami dolewam oliwę lub jogurt i mam od razu gotowy dip lub aromatyczną marynatę. Za pomocą moździerza przyrządzam różne mieszanki przypraw. Rozgniatam większe ilości i przechowuję w szczelnych słoikach. W moździerzy rozgniatam moją ulubioną przyprawę dukkah. Rozgniatanie przypraw jest o wiele łatwiejsze, ponieważ często używam przypraw grubo ziarnistych. Mielenie w młynku jest błyskawiczne i zaledwie po kilku obrotach przyprawy są już sproszkowane. Używając moździerza mam lepszą kontrolę.

mozdzierz_codojedzenia_wyposazeniekuchni

Ile kosztuje moździerz?

Ceny moździerzy są bardzo różne. Zależą głównie od tego z czego jest wykonany moździerz i jakiej jest wielkości. Nie mniej na moździerz trzeba przeznaczyć minimalnie kilkadziesiąt złotych. Warto jednak dodać, że jest to nabytek, który posłuży przez wiele lat.

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *