Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez mocnej i aromatycznej kawy. Większość z nich posiada w swoim domu profesjonalny – kolbowy lub ciśnieniowy – ekspres do kawy. Myślisz, że to przesada, fanaberia? Też tak myślałem… do dnia, w którym kupiłem swój własny ekspres. W tym wpisie wytłumaczę Ci, dlaczego kawa z ekspresu jest lepsza niż tradycyjna „sypana” lub rozpuszczalna.
Aromat świeżo mielonych ziaren
Jeżeli uważasz, że kawa „sypana” pięknie pachnie, to spróbuj kiedyś zmielić ziarna samodzielnie. Odczujesz zupełnie inne doznania. Jeżeli dodatkowo te zmielone ziarna zostaną potraktowane strumieniem wody o odpowiednim ciśnieniu i temperaturze, doznasz prawdziwej ekstazy. Jednak ekspresy przelewowe nie dają tego efektu. Nie wspominając już nawet o robieniu zwykłej „zalewajki”, czyli kawy „sypanej”, zalanej wodą. To być może przypomina kawę, ale na pewno nie pachnie tak cudownie. Idealny aromat kawy można uzyskać tylko dzięki profesjonalnemu ekspresowi do kawy. Ja mam ciśnieniowy ekspres do kawy ze sklepu Konesso.pl https://www.konesso.pl/pol_m_Ekspresy-do-kawy-2152.html, ale podobno równie skuteczne są nieco tańsze modele kolbowe.
Głęboki, wyrazisty smak kawy
Pierwszym doznaniem jest zapach, ale to nie on przyciąga nas najbardziej. Najważniejsze są walory smakowe naszego ulubionego, czarnego trunku. Już pierwszy łyk kawy, zrobionej w ekspresie ciśnieniowym da Ci przekonanie, że zmarnowałeś ostatnie lata życia, pijąc zwykłą kawę „sypaną”. Ja doznałem prawdziwego olśnienia i żałuję, że wcześniej nie zdecydowałem się na ten niezwykle praktyczny zakup. Kawa z ekspresu ciśnieniowego to zupełnie inny wymiar kawy. Jeżeli dodatkowo zastosujesz dobre ziarna, sto procent Arabiki, możesz mieć pewność, że podzielisz moje zdanie. Ekspres ciśnieniowy powoduje, że kawa zyskuje głębię smaku i prawdziwą wyrazistość. Wreszcie uwypuklone jest to, co być powinno.
Pyszna kawa jednym kliknięciem
No i sam proces robienia kawy jest zdecydowanie krótszy i przyjemniejszy. Mój ekspres do kawy ma wiele ciekawych funkcji. Dzięki nim jednym przyciskiem mogą przygotować nie tylko pyszne espresso albo kawę americano. W ten sposób robię też kawy z mlekiem i mleczną pianką. W zależności od upodobań moich gości mogę zrobić latte, flat white, macchiato. Pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu nie zdawałem sobie nawet sprawy z istnienia tak wielu rodzajów kawy. Pewnie myślicie, że wydałem na mój ekspres miliony? Nic bardziej mylnego. Teraz tego typu sprzęt dostępny jest w naprawdę przystępnych cenach. Ja swój kupiłem w sklepie internetowym, ponieważ stwierdziłem, że można znaleźć tam nieco lepszy wybór niż w sklepach stacjonarnych. Dodatkowo każdy ekspres jest dokładnie opisany wraz ze wszystkimi, istotnymi parametrami.
2 komentarze
Bardzo lubię zapach parzonej kawy,jak wydobywa się z niej ten niepowtarzalny aromat.Nie wyobrażam sobie życia bez tego cuda.
Mam ekspres automatyczny i nie wyobrażam już sobie picia zwykłej kawy sypanej! Jest mega wygodny i szybki w obsłudze. No i ten zapach kawy, roznoszący się po całym mieszkaniu…