Czy słyszeliście kiedyś o biało-czerwonym tiramisu? Jeśli nie, to czas poznać to wyjątkowe, letnie wydanie klasycznego włoskiego deseru. Biało-czerwone tiramisu to tiramisu truskawkowe – pyszne, orzeźwiające i idealne na ciepłe dni.
Co sprawia, że tiramisu truskawkowe jest wyjątkowe?
Tradycyjne tiramisu to klasyczny deser z Włoch, znany ze swojego kremowego mascarpone, warstw biszkoptów nasączonych kawą i migdałowym likierem. W tej wersji, biało-czerwone tiramisu, wprowadziłam letnią, owocową odmianę, która zaskoczy Cię swoim smakiem i wyglądem. Wykorzystałam zarówno świeże jak i mrożone truskawki. Z mrożonych truskawek ugotowałam pyszny dżem, który w tym przepisie zastępuje kawę. Zamiast migdałowego likieru użyłam innego włoskiego likieru, a mianowicie likieru waniliowego Galliano.
Jak wiecie tradycyjne tiramisu jest obficie posypane kakao. Ja w tym przepisie zastosowałam liofilizowane truskawki, które zmiksowałam na proszek. Liofilizowane truskawki to wspaniały produkt. Truskawki mają intensywny smak i kolor. Krem mascarpone posypany takimi truskawkami smakuje niesamowicie.
I tak oto powstał letni deser tiramisu truskawkowe, który jest nie tylko smaczny ale i orzeźwiający. Ta wersja tiramisu zawiera alkohol w postaci likieru waniliowego, który świetnie balansuje słodko-kwaśne truskawki. Nie mogę się doczekać gruntowych truskawek, bo wtedy na pewno zrobię ten deser jeszcze nie raz!
Odkryj tiramisu na nowo – pyszne inspiracje dla każdego!
Na moim blogu znajdziecie wiele innowacyjnych przepisów na tiramisu, które z pewnością zaskoczą Was swoim smakiem i wyglądem. Tiramisu to klasyczny włoski deser, który można przygotować na wiele sposobów, a ja uwielbiam eksperymentować z nowymi składnikami i kombinacjami. Oto kilka wyjątkowych wersji tiramisu, które możecie znaleźć na moim blogu:
Teramisu – tiramisu z matcha i owocowym curdem
Składniki:
Dżem truskawkowy
1 kg truskawek mrożonych
sok z dwóch cytryn
100 g cukru lub wedle smaku
100 ml waniliowego likieru, np. Galliano
Krem mascarpone
2 serki mascarpone, 250 g x 2
½ l śmietanki kremówki, 36%
50 g cukru pudru
50 ml soku z cytryny
nasiona z jednej laski wanilii
Do przełożenia
biszkopty Savoiardi, 40 sztuk
Do dekoracji
200 g truskawek
4 łyżki liofilizowanych truskawek zmielonych na proszek
Przygotowanie:
- Wsypać mrożone truskawki do garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować bez pokrywki na gęsty dżem. Ostudzić dżem i wymieszać z likierem waniliowym.
- Śmietan i mascarpone powinny być mocno schłodzone. Ubić śmietanę na gęstość kwaśnej śmietany. Dodać mascarpone. Ubijać, aż masa zacznie gęstnieć. wsypać cukier puder, nasiona wanilii. Miksować krórko po czym wlać sok z cytryny. Krem powinien być gęsty, nie lejący.
- Przygotować prostokątną formę o wymiarach 20 cm x 30 cm. Moczyć biszkopty w dżemie i układać w formie ciasno, jeden obok drugiego. Jedno przełożenie to dwa rzędy. Posmarować biszkopty połową kremu. Moczyć resztę biszkoptów w dżemie i ułożyć drugą warstwę na kremie mascarpone. Zakończyć resztą kremu. Wygładzić powierzchnię deseru.
- Posypać tiramisu sproszkowanymi truskawkami liofilizowanymi i udekorować połówkami świeżych truskawek.
- Wstawić tiramisu do lodówki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na noc. Schłodzone tiramisu pokroić na kawałki. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Dżem z truskawek zazwyczaj zostaje z tego przepisu. Można go wykorzystać jako polewę do lodów, czy innych deserów.