Monte Cristo kanapka to amerykańska wersja francuskiej kanapki Croque Monsieur. Monte Cristo kanapkę podaje się z dżemem. Dosyć dziwna kombinacja, musztarda i dżem z czerwonej borówki, ale wierzcie mi, kanapka smakuje wybornie. Kanapka najlepiej smakuje podana na gorąco. Szynka i ser to ulubiona wkładka chyba każdego dzieciaka. Te kanapki robię często na urodzinowe party dzieci. Bułki durum są wtedy idealne.
Monte Cristo kanapka
Składniki:
na 6 kanapek
6 bułek durum, tutaj przepis
6 plastrów gotowanej szynki
6 plastrów żółtego sera
1 jajko
3 łyżki roztopionego masła
100 ml mleka
1 łyżeczka musztary
Przekrój bułki na pół. Roztrzep jajko w mleko wraz z masłem i musztardą. Wylej na półmisek. Ułóż bułki miękką częścią do dołu na półmisku. Poczekaj kilka minut aż bułki wciągną mieszankę. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż dolne połówki bułek i obłóż je szynką i serem. Przykryj wierzchnią częścią bułki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 20 minut. Podawaj kanapki gorące z dżemem borówkowym.
10 komentarzy
Jejku ale ciekawe danie :-) już mi smakuje :-)
Tyllo próbować….zawsze coś nowego!
Takie kanapki na śniadanie lub zabrane jako lunch do pracy, byłyby idealne :)
No na pewno!
świetne te kanapki
Dzięki!
Ależ one apetyczne!
mmmm jaka ta kanapka musi być pyszna :)
Pomysł mi się bardzo podoba i wykorzystam;)
Polecam!