Sałatka Cobb to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest to typowa sałatka z resztek lub sałatka dla kogoś kto nie wie na co ma ochotę w danej chwili. Niewątpliwie sałatka Cobb zadowoli mięsożerców, bo znajduje się w niej i kurczak i boczek obok awokado, jajek i pleśniowego sera. Tradycyjna sałatka nie zawiera zbyt dużo sałaty ale dla mnie sałatka bez zieleniny nie istnieje, więc musiałam ją dodać.
Jak każda sałatka tak i ta wymaga sosu. Oczywiście można przyrządzić prosty winegret , sos Cezar albo sos pleśniowy. W sałatce Cobb wszystkie składniki są ułożone obok siebie na talerzu. Oczywiście można ją polać sosem i wymieszać lub prościej maczać kawałek kurczaka lub awokado w sosie. Ta ostatnia forma jedzenia tej sałatki odpowiada mi najbardziej.
Sałatka Cobb
Składniki:
1 porcja
pieczona pierś z kurczaka
3 plastry wędzonego boczku
1 połówka awokado
kilka koktajlowych pomidorów
kawałek pleśniowego sera, np. roquefort
1 jajko ugotowane na twardo
garść kolorowej sałaty
Usmaż boczek na złoty kolor. Ułóż na papierowym ręczniku. Na dnie talerza ułóż sałatę, następnie pokrojonego kurczaka, jajko, awokado, pomidory, pokruszony boczek i roquefort. Przygotuj sos według przepisu powyżej. Polej sałatkę sosem lub podaj sos oddzielnie.
Uwielbiam wypaśne sałatki zwłaszcza te z dodatkiem kurczaka jak Cezar. Sałatka Cobb to idealne danie do pracy. Przypomina BLT. Jest pożywna, smaczna i szybka w przygotowaniu. Warta do zapamiętania.