Sałatka Cobb to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest to typowa sałatka z resztek lub sałatka dla kogoś kto nie wie na co ma ochotę w danej chwili. Niewątpliwie sałatka Cobb zadowoli mięsożerców, bo znajduje się w niej i kurczak i boczek obok awokado, jajek i pleśniowego sera. Tradycyjna sałatka nie zawiera zbyt dużo sałaty ale dla mnie sałatka bez zieleniny nie istnieje, więc musiałam ją dodać.
Sałatka Cobb – smaczne i pożywne danie na kolację z resztek!
Jak każda sałatka tak i ta wymaga sosu. Oczywiście można przyrządzić prosty winegret , sos Cezar albo sos pleśniowy. W sałatce Cobb wszystkie składniki są ułożone obok siebie na talerzu. Oczywiście można ją polać sosem i wymieszać lub prościej maczać kawałek kurczaka lub awokado w sosie. Ta ostatnia forma jedzenia tej sałatki odpowiada mi najbardziej.
Uwielbiam wypaśne i kolorowe sałatki, które są pełne smaku, zwłaszcza te, które zawierają soczystego kurczaka, jak na przykład klasyczna sałatka Cezar. Jednak ostatnio odkryłam prawdziwą perełkę – sałatkę Cobb. To danie, które idealnie sprawdza się jako lunch do pracy, jest zarówno pożywne, smaczne, jak i szybkie w przygotowaniu.
Szybkie wykorzystanie pozostałości z poprzednich posiłków
Przypominając w smaku klasyczne BLT, sałatka Cobb to prawdziwe mistrzostwo kompozycji smakowej. Soczyste kawałki kurczaka, chrupiący boczek, świeże pomidory, awokado, jajka gotowane na twardo i ser pleśniowy układają się w harmonijną całość, która kusi aromatem i wyglądem.
Jedną z najlepszych cech sałatki Cobb jest to, że można ją szybko i łatwo przygotować w domu, a potem zabrać do pracy. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina kreatywności, aby stworzyć smakowitą i pożywną potrawę, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Dlatego uważam, że sałatka Cobb jest warta zapamiętania – nie tylko ze względu na jej smak i wartość odżywczą, ale także ze względu na wygodę i łatwość przygotowania. To danie można zabrać ze sobą na każdą okazję, piknik czy lunch do pracy – zawsze będzie zachwycać swoim wyjątkowym smakiem.
Składniki:
pieczona pierś z kurczaka
3 plastry wędzonego boczku
1 połówka awokado
kilka koktajlowych pomidorów
kawałek pleśniowego sera, np. roquefort
1 jajko ugotowane na twardo
garść kolorowej sałaty
Przygotowanie:
- Usmażyć boczek na złoty kolor. Położyć na papierowym ręczniku.
- Na talerza ułożyć sałatę, następnie pokrojonego kurczaka, jajko, awokado, pomidory, pokruszony boczek i roquefort.
- Przygotować sos według przepisu powyżej. Polać sałatkę sosem lub podać sos oddzielnie.