Placek dyniowy do niedzielnej kawki

Po obiedzie warto zaserwować jakiś deser! Co powiecie na placek dyniowy do niedzielnej kawy? Uwielbiam piec ciasto z dyni, bo ma taki piękny jesienny kolor. Niewiele dyni potrzeba aby osiągnąć ciasto iście pomarańczowe. Zawsze używam puree z dyni pieczonej, bo jest ona wtedy dobrze odparowana. Mimo wszystko ciasto dyniowe wymaga sporej ilości mąki, a przy tym i tak będzie puszyste i ładnie wyrośnięte. W sklepach spotykam dynię już od kilku tygodniu. Uwielbiam dodawać to dynię do wypieków ale również zrobić z niej dyniowy krem. Dyniowe ciasto króluje jesienią. Nie znam osoby, która by nie lubiła ciasta z dynią. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to zachęcam je upiec. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dyniowe ciasto!

placek_dyniowy

dynia_przepis

Ale dzisiaj zapraszam na przepis na placek dyniowy z cynamonowym nadzieniem. Cynamonowe nadzienie jest podobne do tego w cynamonowych ślimaczkach. To co właśnie lubię w dyniowych wypiekach to przyprawy korzenne, które nadają ciastu charakter. Placek dyniowy, espresso, niedziela…Czyli jest po prostu w dynię!

ciasto_dyniowe

Placek dyniowy

Składniki:

100 g serka philadephia

125 g masła, miękkiego

100 g trzcinowego cukru

mała puszka skondensowanego mleka, 340 g

250 ml puree z pieczonej dyni

1 jajko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

po ¼ łyżeczce zmielonego imbiru i gałki muszkatołowej

½ łyżeczki cynamonu

225 g pszennej mąki

¼ łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe

30 g masła

1 łyżka cynamonu

100 g trzcinowego cukru

placek_dyniowy_przepis_1

Zmiksuj serek z masłem i cukrem. Dodaj kondensowane mleko i zmiksuj do połączenia. Następnie wbij jedno jajko i dodaj puree. Wymieszaj łyżką. Wymieszaj mąkę z przyprawami i solą, wsyp do masy maślanej i wymieszaj szpatułką. Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę. Wymieszaj cynamon z masłem i cukrem. Posyp kruszonką ciasto i lekko dociśnij. Wstaw placek do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ciasto przez 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i potem pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

 

     

    11 komentarzy

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.