Ciasto drożdżowo karmelowe z rabarbarem i migdałową kruszonką jest to ciasto, do którego zawsze wracam po przeróżnych eksperymentach. Zawsze proste, na deser czy na śniadanie ze szklanką mleka. Dzisiaj trochę inny przepis, małe zmiany, dużo smaku. Ciasto drożdżowe jest osłodzone karmelem i też ma trochę ciemniejszy kolor niż normalne ciasto drożdżowe. Zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki zrobiłam kruszonkę z migdałów, którą ostatnio dosyć często stosuję w moich wypiekach.
Masz za dużo rabarbaru w ogródku to to ciasto drożdżowe powinno przypaść ci do smaku. Jest jak puch, bardzo wysoko wyrośnięte, więc jeśli ktoś woli trochę niższe ciasto to z powodzeniem można użyć do wypieku większej blaszki.
A jeszcze jedna porada na koniec. Wiecie, że rabarber można zamrozić! Ja już zrobiłam zapasy na zimę.
Ciasto drożdżowo karmelowe z rabarbarem
na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm
Składniki:
125 g cukru
2 łyżki wody + 60 ml
90 g masła
500 g mąki
60 ml wody
35 g świeżych drożdży
2 jajka
szczypta soli
½ kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1 cm kawałki
Migdałowa kruszonka
50 g masła
40 zmielonych migdałów
30 g cukru
40 g mąki
Zacznij od ugotowania karmelu. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj tak długo aż cukier się stopi i osiągnie piękny złoty kolor. Teraz dodaj masło mieszając cały czas. Zdejmij rondelek z ognia i wlej resztę wody, dokładnie mieszając. Odczekaj , aż mieszanka będzie miała temperaturę pokojową.
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do misy kuchennego asystenta wsyp resztę mąki, sól, wlej schłodzony karmel i zaczyn drożdżowy. Dodaj jajka i zarabiaj ciasto przez 15 minut. Jeśli ciasto jest jeszcze za twarde dodaj po łyżce mleka, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Powinno być klejące, ale lekko odchodzić od brzegów naczynia. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto wyłóż do małej brytfanki wyłożonej pergaminem.
Na wierzchu ciasta drożdżowego ułóż rabarbar pokrojony w kostkę i całość posyp migdałową kruszonką. Pozostaw ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez 30 minut.
Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem.
3 komentarze
Uwielbiam ciasta z rabarbarem:)!
drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią
Ja też