619
Ciasto cynamonowo migdałowe z truskawkami to kolejne ucierane ciasto, które niedawno odkryłam. Ostatnio dużo wypieków u mnie, bo i co i rusz jakieś okazje u nas w rodzince, a poza tym lubimy ciasto wszelakiej maści, więc co się będziemy oszczędzać. Jutro pobiegnę do pobliskiej wsi… znowu i już jeden kawałek będzie „spalony”.
Ciasto migdałowe z dodatkiem cynamonu i jogurtu jest bardzo aromatyczne i wilgotne, a truskawki jeszcze bardziej podnoszą jego walory smakowe. Przekonałam się dawno, że cynamon pasuje do większości owoców. Ciasto jak zwykle poszło w mgnieniu oka, ale była to też porcja taka na raz… a ciacho pycha!
Przepis na ciasto ucierane cynamonowo migdałowe z truskawkami
Składniki:
na foremkę o średnicy 22 cm
- 60 g miękkiego masła
- 200 ml brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
- 200 ml gęstego greckiego jogurtu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 200 ml mąki
- 110 g zmielonych migdałów
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli ( ja prawie zawsze używam solone masło )
- 300 g truskawek
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj w trakcie ucierania stopniowo po jednym jajku, a następnie jogurt.
- Przesiej mąkę z sodą i wymieszaj z uprzednio uprażonymi i zmielonymi migdałami. Dodaj do masy maślanej i lekko wymieszaj. Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Ułóż truskawki na powierzchni ciasta i lekko przyciśnij. Posyp cukrem.
- Piecz ciasto na 175º C ( termoobieg ) przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
7 komentarzy
Piękne to ciasto, uwielbiam właśnie takie.
P.S. Piękne zdjęcia :)
Dziekuje Klaudia!
Wygląda przepysznie! Ach ten cynamon! Mniam, ciasto musi wspaniale smakować :) Pozdrawiam
Dziekuje Ewa!Pozdrawiam serdecznie
cynamon i truskawki mniammm pychotka
Dzięki Iza!
Uwielbiam wszystko, co cynamonowe :)