U nas w domu już jest prawdziwie świąteczna atmosfera. Wczoraj ubraliśmy choinkę, a dzisiaj od rana piekłam adwentowe babeczki z marcepanem i borówką. Jutro ostatnia niedziela adwentu, a za tydzień świętujemy! Święta kojarzą mi się z korzennymi przyprawami. Używam je do dekoracji i oczywiście do wypieków. Korzenna przyprawa to mieszanka wielu przypraw jak cynamon, imbir, goździki i kardamon, odmierzone w równych ilościach. Wszystkie przyprawy używam bardzo często razem lub osobno zarówno do pieczenia jak i gotowania. Korzenne ciasto to jedno z moich ulubionych świątecznych wypieków.
Do babeczek użyłam wyżej wymienionego miksu korzennych przypraw w proporcjach 4:4:4:4. Zazwyczaj przygotowuję więcej przyprawy, dostosowując do moich potrzeb. Potrzeba jej sporo do pierników. Taką mieszankę możecie też wykorzystać do gorącej czekolady lub kawy. Nie mam nic przeciwko temu, aby delektować się korzennymi babeczkami i korzenną kawą.
Z przepisu poniżej wychodzi 12 babeczek. Oczywiście ilość babeczek zależy od pojemności papilotek. Moje były średniej wielkości. Piekąc muffinki lub babeczki z nadzieniem lubię, kiedy jest go dużo. Nie pożałowałam marcepanu i borówek, widać to na zdjęciu z przekrojoną babeczką. Połączenie słodkiego marcepanu i kwaśnej borówki dodaje babeczkom aromatu i świeżości. Oczywiście czerwona borówka to kolejny świąteczny akcent w wypiekach. Nie wspomnę już o marcepanie!
Adwentowe babeczki z marcepanem i borówką
12 sztuk
Składniki:
225 g brązowego cukru
250 g pszennej mąki
3 jajka
100 g masła, roztopionego
150 greckiego jogurtu, 10% tł.
50 g melasy
150 ml cydru
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli do smaku
1½ łyżki korzennej przyprawy
100 g marcepanu
50 g czerwonej borówki, mrożonej + 50 g do dekoracji
cynamon do posypania
Piekarnik nastawić na 180ºC. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło z melasą i krótko zmiksować. Dodać jogurt i też krótko zmiksować. W drugiej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, przyprawę korzenną, sól i sodę oczyszczoną. Dodawać suche składniki do masy jajecznej na przemian z cydrem, mieszając łyżką.
Zetrzeć marcepan na tarce. Muffinkową formę wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki do połowy masą. Następnie rozłożyć marcepan z borówką i przykryć resztą masy, tak aby papilotki były wypełnione do ¾ wysokości. Wstawić babeczki do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić.
Ubić śmietankę na puszystą. Napełnić worek cukierniczy z okrągłą tylką i udekorować babeczki bitą śmietaną i posypać cynamonem. Na koniec udekorować borówką. Smacznego!
Babeczki można upiec wcześniej i zamrozić. W dniu podania pozostaje jedynie dekorowanie babeczek.