Amerykańskie doughuts czyli po prostu pączki z dziurką

Macie ochotę na amerykańskie doughuts? Uwielbiam wszelkie pączki, więc smażę je na zmianę z doughuts. Są pyszne, puszyste i znikają w mgnieniu oka! Nawet mój małżonek, który nie przepada za słodkościami lubi amerykańskie doughuts. Wciągają!!! Ja z kolei lubię je dekorować. Wyjęłam dzisiaj wszystkie posypki jakie miałam.Tak więc mało tego, że doughuts są smaczne to jeszcze przyciągają wzrok.

amerykańskie doughnuts

Jeśli wolicie doughnuts z piekarnika to polecam te z donuty z jabłkami i cynamonem. Do pieczonych doughnuts potrzebna jest jednak specjalna foremka zwłaszcza do doughnuts pieczonych na proszku.

amerykańskie doughnuts

Amerykańskie doughuts

Składniki:

na 26 sztuk

380 g pszennej mąki

1 jajko

20 g świeżych drożdży

250 ml mleka

50 g cukru

1 łyżka rumu

30 g kokosowego oleju lub masła

smalec do smażenia

Do dekoracji

polewa z cukru pudru 125 ml cukru pudru+ 1,5 łyżki gorącego mleka

kolorowe posypki

donuty_przepis

Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, sól, jajko i zarób elastyczne ciasto. Wlej rum i rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Wytnij okrągłe kółka o średnicy 7 cm, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrój dziurki. Przykryj dougnuts ściereczkę do podwojenia objętości na 40 minut. Rozgrzej smalec w małym garnku i smaż doughnuts po obu stronach, około 30 s po każdej stronie. Wyjmuj donuty na papierowy ręcznik. Wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem i polukruj ostygnięte doughnuts, następnie oprósz posypką.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.