Macie ochotę na amerykańskie doughuts? Uwielbiam wszelkie pączki, więc smażę je na zmianę z doughuts. Są pyszne, puszyste i znikają w mgnieniu oka! Nawet mój małżonek, który nie przepada za słodkościami lubi amerykańskie doughuts. Wciągają!!! Ja z kolei lubię je dekorować. Wyjęłam dzisiaj wszystkie posypki jakie miałam.Tak więc mało tego, że doughuts są smaczne to jeszcze przyciągają wzrok.
Jeśli wolicie doughnuts z piekarnika to polecam te z donuty z jabłkami i cynamonem. Do pieczonych doughnuts potrzebna jest jednak specjalna foremka zwłaszcza do doughnuts pieczonych na proszku.
Amerykańskie doughuts
Składniki:
na 26 sztuk
380 g pszennej mąki
1 jajko
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka
50 g cukru
1 łyżka rumu
30 g kokosowego oleju lub masła
smalec do smażenia
Do dekoracji
polewa z cukru pudru 125 ml cukru pudru+ 1,5 łyżki gorącego mleka
kolorowe posypki
Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj cukier, mąkę, sól, jajko i zarób elastyczne ciasto. Wlej rum i rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto aż tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Wytnij okrągłe kółka o średnicy 7 cm, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrój dziurki. Przykryj dougnuts ściereczkę do podwojenia objętości na 40 minut. Rozgrzej smalec w małym garnku i smaż doughnuts po obu stronach, około 30 s po każdej stronie. Wyjmuj donuty na papierowy ręcznik. Wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem i polukruj ostygnięte doughnuts, następnie oprósz posypką.
11 komentarzy
Wyglądają bajecznie :)
…I chyba dlatego doughnuts są takie popularne
woow ale kuszące, chętnie bym sięgnęła po kilka
Wyglądają obłędnie i wcale nie ma znaczenia ile mają kalorii :)
Mmmm! Wyglądają przepysznie!
Mniam! Ja wolę tradycyjne pączki, ale takimi z dziurką też bym nie pogardziła :) Pięknie się prezentują :)
Dziękuję Aga!
My nawet donuty jemy z powidłami :D
Jeszcze nie próbowałam nadziać donutów…
U nas to pączki przeważnie w domu są a te od czasu do czasu kupie w Szwecji jak jesteśmy na zakupach ale to nie za bardzo mój smak
Te kupne są za tłuste…