Pieczony łosoś ze szparagami to klasyczne danie na obiad o tej porze roku. Łosoś, bogaty w kwasy omega-3 i białko, połączony z delikatnymi, lekko chrupiącymi szparagami, tworzy smaczny duet. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Zarówno łosoś jak i szparagi potrzebują kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Jeśli macie piekarnik z funkcją grilla to jest to dodatkowe udogodnienie w przygotowaniu tego pysznego dania na obiad.
Pyszna harmonia – delikatny łosoś, szlachetne szparagi
Łosoś to moja ulubiona ryba na obiad, którą można przyrządzić na wiele sposobów, na przykład jako pieczony z chimichurri. Chimichurri to argentyński sos ziołowy na bazie świeżych ziół, oliwy, czosnku i octu, który nadaje łososiowi niezwykłego smaku i aromatu. Łosoś pasuje doskonale do większości warzyw i ziół, dzięki czemu możliwości kulinarnych eksperymentów są niemal nieograniczone.
Inne danie z łososiem w roli głównej to pieczony łosoś z pesto i brokułami. Ja lubię łososia z warzywami. Z kolei reszta mojej rodziny lubi go jeść z ryżem lub ziemniakami. Młode ziemniaki z wody, posypane koprem to bardzo smaczny dodatek do łososia.
Łosoś pieczony w piekarniku to wyśmienity pomysł na pełnowartościowy, smakowity i błyskawiczny obiad, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Łosoś jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze, jednocześnie dodając delikatnej nuty smakowej.
Proces pieczenia jest szybki i prosty, co sprawia, że gotowanie tego dania nie zajmuje wiele czasu. Możliwości przyprawienia łososia są nieograniczone – można go marynować, polewać sosem cytrynowym lub posypać ulubionymi ziołami. Podawany ze szparagami lub aromatycznymi ziemniakami pieczony łosoś staje się kompletnym posiłkiem, który łączy w sobie walory smakowe i korzyści zdrowotne. Dlatego też warto sięgnąć po tę prostą, ale wyjątkowo aromatyczną propozycję na obiad.
Składniki:
600 g fileta z łososia
½ łyżeczki chili płatków
½ łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
500 g zielonych szparagów
1 łyżka bazylii, drobno pokrojonej
1 łyżka kolendry, drobno pokrojonej
1 łyżka oliwy
200 g greckiego jogurtu, 10% tł.
Przygotowanie:
- Natrzeć łososia przyprawami i solą. Nastawić piekarnik na 250ºC na funkcję grilla.
- Włożyć łososia do żaroodpornego naczynia. Odciąć końcówki szparagów . Obłożyć łososia szparagami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec rybę i warzywa przez 15 minut. Jeść łososia ze szparagami i innymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.