Kolejna ciepła i słoneczna niedziela. My już po obiedzie. Niedzielny obiad staram się robić nieco wystawnie, bo po prostu mam więcej czasu. Jest i obrus na stole i kwiaty w wazonie. Dzisiaj raczyliśmy się rybą, dorszem panierowanym w mące migdałowej i parmezanie. Moja rodzina bardzo lubi panierowaną rybę. Ponieważ stronię od węglowodanów, używam tylko niskowęglowodanowej panierki. Nie jest to wyłącznie lchf panierka. Dorsz smakuje zupełnie inaczej. Migdały i parmezan świetnie pasują do ryby.
Do ryby ugotowałam sos koperkowy o smaku cytrynowym. Jest w nim sporo masła i śmietanki. Jest przesmaczny. Kiedyś nie lubiłam sosów, teraz za nimi przepadam. Ten sos można zrobić w wersji lchf bez zasmażki z mąki. Dodaję wtedy żółtka, które naturalnie zagęszczają sos. To wersji dla mnie i dla osób, które lubią tłuste sosy, ale ograniczają węglowodany w diecie.
Przepis podany poniżej to przepis na sos na bazie beszamelu. Wystarczy, że mąkę zamienicie na żółtka, jeśli wolicie sos bez mąki i bezglutenowy.
Do panierowania ryby można użyć zmielone migdały lub orzechy. Zarówno migdały jak i orzechy można grubo pokroić. Wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca. Oczywiście do obiadu potrzebne są przystawki. Polecam rzymską sałatę, zieloną soję, czyli edamame i karmelizowane marchewki. Tak skomponowany obiad na pewno będzie smakował całej rodzinie. Moja uwielbia taki niedzielny obiad.
Dorsz panierowany na niedzielny obiad
4 porcje
Składniki:
450 g fileta z dorsza
50 g mąki migdałowej
30 g startego parmezanu
1 jajko
sól i czarny pieprz do smaku
Sos koperkowy
350 ml bulionu z ryby lub warzywnego
200 ml śmietanki, min 30% tł.
50 g masła
4 łyżki mąki pszennej
1½łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka soli cebulowej
4 łyżki świeżego kopru, drobno pokrojonego
50 ml soku z cytryny
sólo do smaku
Dodatkowo
200 g edamame lub zielony groszek
kilka liści rzymskiej sałaty
młode marchewki, tutaj przepis
młode ziemniaki, podsmażone
Do garnka wlać bulion i śmietanę. Zagotować. Następnie dodać przyprawy, koper i sok z cytryny. Gotować sos przez 10 minut. Na suchej patelni zrumienić mąkę, po czym dodać masło. Zrobić zasmażkę jak do beszamelu. Do zasmażki wlewać p łyżce sosu stale mieszając, aby nie zrobiły się kluski. Następnie wlać zasmażkę do reszty sosu, mieszając zagotować. Doprawić sos solą, przyprawami i sokiem z cytryny. Gotować 5 minut. Na koniec dodać koper i wymieszać.
Mąkę migdałową wymieszać z parmezanem. Rybę oprószyć solą i pieprzem, zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w panierce. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
W międzyczasie ugotować ziemniaki, soję i skarmelizować marchewki. Podać rybę z przystawkami i sosem. Smacznego!
2 komentarze
Bardzo fajny pomysł na obiad. Ja osobiście do ryb zawsze robię surówkę z kiszonej kapusty. Nie wiem… Tak jakoś od zawsze byłem nauczony i się do tego przyzwyczaiłem.
Można i bez kapusty.