Ryba na niedzielny obiad

Kolejna ciepła i słoneczna niedziela. My już po obiedzie. Niedzielny obiad staram się robić nieco wystawnie, bo po prostu mam więcej czasu. Jest i obrus na stole i kwiaty w wazonie. Dzisiaj raczyliśmy się rybą, dorszem panierowanym w mące migdałowej i parmezanie. Moja rodzina bardzo lubi panierowaną rybę. Ponieważ stronię od węglowodanów, używam tylko niskowęglowodanowej panierki. Nie jest to wyłącznie lchf panierka. Dorsz smakuje zupełnie inaczej. Migdały i parmezan świetnie pasują do ryby.

Do ryby ugotowałam sos koperkowy o smaku cytrynowym. Jest w nim sporo masła i śmietanki. Jest przesmaczny. Kiedyś nie lubiłam sosów, teraz za nimi przepadam. Ten sos można zrobić w wersji lchf bez zasmażki z mąki. Dodaję wtedy żółtka, które naturalnie zagęszczają sos. To wersji dla mnie i dla osób, które lubią tłuste sosy, ale ograniczają węglowodany w diecie.

Przepis podany poniżej to przepis na sos na bazie beszamelu. Wystarczy, że mąkę zamienicie na żółtka, jeśli wolicie sos bez mąki i bezglutenowy.

niedzielnyobiad_dorsz_przepis_codojedzenia

Do panierowania ryby można użyć zmielone migdały lub orzechy. Zarówno migdały jak i orzechy można grubo pokroić. Wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca. Oczywiście do obiadu potrzebne są przystawki. Polecam rzymską sałatę, zieloną soję, czyli edamame i karmelizowane marchewki. Tak skomponowany obiad na pewno będzie smakował całej rodzinie. Moja uwielbia taki niedzielny obiad.

dorsz_niedzielnyobiad_przepis_codojedzenia

Dorsz panierowany na niedzielny obiad

4 porcje

Składniki:

450 g fileta z dorsza

50 g mąki migdałowej

30 g startego parmezanu

1 jajko

sól i czarny pieprz do smaku

Sos koperkowy

350 ml bulionu z ryby lub warzywnego

200 ml śmietanki, min 30% tł.

50 g masła

4 łyżki mąki pszennej

1½łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka soli cebulowej

4 łyżki świeżego kopru, drobno pokrojonego

50 ml soku z cytryny

sólo do smaku

Dodatkowo

200 g edamame lub zielony groszek

kilka liści rzymskiej sałaty

młode marchewki, tutaj przepis

młode ziemniaki, podsmażone

niedzielny obiad_ryba_edamame_marchewka_codojedzenia

Do garnka wlać bulion i śmietanę. Zagotować. Następnie dodać przyprawy, koper i sok z cytryny. Gotować sos przez 10 minut. Na suchej patelni zrumienić mąkę, po czym dodać masło. Zrobić zasmażkę jak do beszamelu. Do  zasmażki wlewać p łyżce sosu stale mieszając, aby nie zrobiły się kluski. Następnie wlać zasmażkę do reszty sosu, mieszając zagotować. Doprawić sos solą, przyprawami i sokiem z cytryny. Gotować 5 minut. Na koniec dodać koper i wymieszać.

Mąkę migdałową wymieszać z parmezanem. Rybę oprószyć solą i pieprzem, zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w panierce. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor.

W międzyczasie ugotować ziemniaki, soję i skarmelizować marchewki. Podać rybę z przystawkami i sosem. Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *