Co dzisiaj na obiad?

W wolne dni od pracy poświęcam na trening i gotowanie. Wiadomo, po treningu trzeba dobrze zjeść. Dzisiaj ugotowałam kaszotto. Bardzo często przyrządzam kaszotto zamiast risotto, bo jest przepyszne zwłaszcza te z grzybami. Kaszotto podobnie jak risotto cudownie pasuje do ryby. Nieważna jaka ryba! U nas w domu najczęściej jemy łososia, dorsza i morszczuka. Dzisiaj polecam panierowanego dorsza na szpinaku z pachnącym grzybami kaszotto.

Uwielbiam takie proste jedzenie. Niby takie domowe, a jednak ma jakiś swój wow faktor. Pewnie, że można zjeść rybę bardziej tradycyjnie jak dorsza z ziemniaczanym puree, czy nuggets z coleslaw. Jako dziecko nie lubiłam ani kaszy, ani ryżu i chyba dlatego nigdy nie jedliśmy ryb w ich towarzystwie. Nawet ryba z grzybami to dla wielu osób coś nowego. Naprawdę nie trzeba wiele, aby tradycyjny obiad przyrządzić nieco inaczej i podać w płaskiej misce zamiast na talerzu.

kaszotto_dorsz_szpinak

Kaszotto z grzybami możecie przyrządzić z kaszy gryczanej. Może to być zwykła kasza gryczana lub moja ulubiona prażona kasza gryczana. Ja jednak często korzystam z gotowej mieszanki. Dodaję jedynie bulion, masło, oliwę i parmezan. Oczywiście jeśli wolicie risotto z dorszem to po prostu kaszę zamieniacie na ryż arborio.

kaszotto_przepis_grzyby_dorsz_codojedzenia

Kaszotto z kaszy gryczanej

4 porcje

Składniki:

1 opakowanie kaszotto z suszonymi grzybami

50 g masła

2 łyżki  oliwy z oliwek

1oo ml białego wina, wytrawnego

1l – 1,2 l warzywnego bulionu

80 g parmezanu, startego

sól i czarny pieprz do smaku

Dorsz panierowany

50 g tartej bułki

1 jajko

600 g fileta z dorsza

sól i czarny pieprz do smaku

cytryna i koper do dekoracji

150 g baby szpinaku, świeżego

50 g masła do smażenia

kaszotto_kaszagryczana_grzyby_przepis_codojedzenia

Zacznij od ugotowania kaszotto. Na patelni rozgrzej masło, wlej oliwę. Dodaj gotową mieszankę kaszy z grzybami. Smaż przez 2 minuty. Następnie wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Wlej połowę bulionu i gotuj kaszotto na średnim ogniu. Podlewaj bulionem, aż kaszotto będzie kremowe. Na koniec dodaj starty parmezan i wymieszaj.

Rybę podziel na porcje. Każdą oprósz solą i pieprzem. Zanurz rybę w rozmąconym jajku i obtocz w bułce. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Wyjmij rybę i usmaż szpinak. Dopraw szpinak solą. Na miskę nałóż porcję kaszotto, następnie szpinak i kawałki ryby. Udekoruj cytryną i koprem. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *