W wolne dni od pracy poświęcam na trening i gotowanie. Wiadomo, po treningu trzeba dobrze zjeść. Dzisiaj ugotowałam kaszotto. Bardzo często przyrządzam kaszotto zamiast risotto, bo jest przepyszne zwłaszcza te z grzybami. Kaszotto podobnie jak risotto cudownie pasuje do ryby. Nieważna jaka ryba! U nas w domu najczęściej jemy łososia, dorsza i morszczuka. Dzisiaj polecam panierowanego dorsza na szpinaku z pachnącym grzybami kaszotto.
Uwielbiam takie proste jedzenie. Niby takie domowe, a jednak ma jakiś swój wow faktor. Pewnie, że można zjeść rybę bardziej tradycyjnie jak dorsza z ziemniaczanym puree, czy nuggets z coleslaw. Jako dziecko nie lubiłam ani kaszy, ani ryżu i chyba dlatego nigdy nie jedliśmy ryb w ich towarzystwie. Nawet ryba z grzybami to dla wielu osób coś nowego. Naprawdę nie trzeba wiele, aby tradycyjny obiad przyrządzić nieco inaczej i podać w płaskiej misce zamiast na talerzu.
Kaszotto z grzybami możecie przyrządzić z kaszy gryczanej. Może to być zwykła kasza gryczana lub moja ulubiona prażona kasza gryczana. Ja jednak często korzystam z gotowej mieszanki. Dodaję jedynie bulion, masło, oliwę i parmezan. Oczywiście jeśli wolicie risotto z dorszem to po prostu kaszę zamieniacie na ryż arborio.
Kaszotto z kaszy gryczanej
4 porcje
Składniki:
1 opakowanie kaszotto z suszonymi grzybami
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1oo ml białego wina, wytrawnego
1l – 1,2 l warzywnego bulionu
80 g parmezanu, startego
sól i czarny pieprz do smaku
Dorsz panierowany
50 g tartej bułki
1 jajko
600 g fileta z dorsza
sól i czarny pieprz do smaku
cytryna i koper do dekoracji
150 g baby szpinaku, świeżego
50 g masła do smażenia
Zacznij od ugotowania kaszotto. Na patelni rozgrzej masło, wlej oliwę. Dodaj gotową mieszankę kaszy z grzybami. Smaż przez 2 minuty. Następnie wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Wlej połowę bulionu i gotuj kaszotto na średnim ogniu. Podlewaj bulionem, aż kaszotto będzie kremowe. Na koniec dodaj starty parmezan i wymieszaj.
Rybę podziel na porcje. Każdą oprósz solą i pieprzem. Zanurz rybę w rozmąconym jajku i obtocz w bułce. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Wyjmij rybę i usmaż szpinak. Dopraw szpinak solą. Na miskę nałóż porcję kaszotto, następnie szpinak i kawałki ryby. Udekoruj cytryną i koprem. Smacznego!