Grillowane dramstiki z warzywami i awokado dipem

Dzisiaj wracam do kuchni, kuchni we dwoje. Nasze najmłodsze zostało podrzucone dziadkom, więc cieszymy błogim spokojem i lenistwem. Po nocnej ulewie ani śladu, słońce wygląda od czasu do czasu, więc zdecydowaliśmy się na grillowane dramstiki z kurczaka z pysznymi dodatkami jak bób, ziemniaki, cukinia i kremowy  awokado dip. Jak ja lubię takie jedzenie! Niby nic takiego wielkiego a jak smakuje! Idealny przepis na lato! Dramstiki z kurczaka zamarynowałam na noc. Ponieważ pogoda dopisała dzisiaj, więc małżonek podpalił grilla. Grillowane dramstiki były gotowe w 25 minut. To mięso wymaga dłuższego grillowania i trzeba je często odwracać aby dramstiki było równo dopieczone. Warzywa upiekłam w piekarniku. Jedynie papryczki Pimientos de Padrón powędrowały na grilla.

grillowane dramstiki z tandoori masala

Cieszymy się ostatnim latem w naszym domu w Polsce, bo dom sprzedajemy na dniach. Spędziliśmy tu wiele wspaniałych wakacji ale nadeszła pora na zmiany. Urlop połączyliśmy z pakowaniem ale jak się dowiedzieliście wcześniej zdążyliśmy  wyskoczyć na kilka dni do Berlina. Bardzo lubimy nasze miejsce i jesteśmy przekonani, że nowa rodzina, która od nas kupuje dom będzie tu się świetnie czuła.

grillowane dramstiki

Grillowane dramstiki

Składniki:

na 2 osoby

6 pałek z kurczaka

1 łyżka tandoori masala

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

½ łyżeczki przyprawy do grilla

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

Pieczone warzywa

1 cukinia

3 ziemniaki

2 ząbki czosnku

250 g bobu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka tymianku

10 pimientos de padrón + 1 łyżka

Awokado dip

1 duże awokado

1 czubata łyżka kremowego serka, np. łaciate

1 łyżka śmietany lub jogurtu

1 łyżka soku z cytryny

kilka liści mięty pierzowej

sól do smaku

przepisy na lato

Wszystkie przyprawy, sól i oliwę umieść w misce. Dodaj umyte i osuszone pałki i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i marynuj mięso przynajmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Grilluj dramstiki przez około 20 –  25 minut w zależności od wielkości. Wymieszaj papryczki z oliwą i grilluj na złoty kolor. Gotowe posyp solą morską gruboziarnistą. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200ºC. Obrane ziemniaki podziel na ósemki, cukinię pokrój w grube plasterki, czosnek w słupki, a bób obgotuj w lekko osolonej wodzie. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, cukinią, oliwą, solą i tymiankiem. Piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dodaj obrany bób. Przygotuj dip. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ. Umieść w małym naczyniu. Dodaj serek, śmietanę, sól i sok z cytryny po czym zmiksuj na gładki dip. Jeśli dip jest za gęsty dodaj więcej śmietany. Podaj grillowane dramstiki z pieczonymi warzywami i dipem z awokado.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.