Dzisiaj wracam do kuchni, kuchni we dwoje. Nasze najmłodsze zostało podrzucone dziadkom, więc cieszymy błogim spokojem i lenistwem. Po nocnej ulewie ani śladu, słońce wygląda od czasu do czasu, więc zdecydowaliśmy się na grillowane dramstiki z kurczaka z pysznymi dodatkami jak bób, ziemniaki, cukinia i kremowy awokado dip. Jak ja lubię takie jedzenie! Niby nic takiego wielkiego a jak smakuje! Idealny przepis na lato! Dramstiki z kurczaka zamarynowałam na noc. Ponieważ pogoda dopisała dzisiaj, więc małżonek podpalił grilla. Grillowane dramstiki były gotowe w 25 minut. To mięso wymaga dłuższego grillowania i trzeba je często odwracać aby dramstiki było równo dopieczone. Warzywa upiekłam w piekarniku. Jedynie papryczki Pimientos de Padrón powędrowały na grilla.
Cieszymy się ostatnim latem w naszym domu w Polsce, bo dom sprzedajemy na dniach. Spędziliśmy tu wiele wspaniałych wakacji ale nadeszła pora na zmiany. Urlop połączyliśmy z pakowaniem ale jak się dowiedzieliście wcześniej zdążyliśmy wyskoczyć na kilka dni do Berlina. Bardzo lubimy nasze miejsce i jesteśmy przekonani, że nowa rodzina, która od nas kupuje dom będzie tu się świetnie czuła.
Grillowane dramstiki
Składniki:
na 2 osoby
6 pałek z kurczaka
1 łyżka tandoori masala
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
½ łyżeczki przyprawy do grilla
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Pieczone warzywa
1 cukinia
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
250 g bobu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
10 pimientos de padrón + 1 łyżka
Awokado dip
1 duże awokado
1 czubata łyżka kremowego serka, np. łaciate
1 łyżka śmietany lub jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
kilka liści mięty pierzowej
sól do smaku
Wszystkie przyprawy, sól i oliwę umieść w misce. Dodaj umyte i osuszone pałki i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie i marynuj mięso przynajmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Grilluj dramstiki przez około 20 – 25 minut w zależności od wielkości. Wymieszaj papryczki z oliwą i grilluj na złoty kolor. Gotowe posyp solą morską gruboziarnistą. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200ºC. Obrane ziemniaki podziel na ósemki, cukinię pokrój w grube plasterki, czosnek w słupki, a bób obgotuj w lekko osolonej wodzie. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj ziemniaki z czosnkiem, cukinią, oliwą, solą i tymiankiem. Piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dodaj obrany bób. Przygotuj dip. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ. Umieść w małym naczyniu. Dodaj serek, śmietanę, sól i sok z cytryny po czym zmiksuj na gładki dip. Jeśli dip jest za gęsty dodaj więcej śmietany. Podaj grillowane dramstiki z pieczonymi warzywami i dipem z awokado.
15 komentarzy
Apetyczne i jak szybko można cieszyć się cudownym jedzeniem:!
Tak właśnie powinno wyglądać gotowanie latem szybko i apetycznie
Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują świetnie :)
Dziękuję, tak, były bardzo smaczne!
Bardzo smakowite danie, nazwa jest mi obca, ale chętnie bym się spróbowała :)
Nazwa jest spolszczona i pochodzi z ang. drumsticks co oznacza pałki do perkusji, a w przepisie pałki kurczaka
No i narobiłaś mi ochoty na grilla :)
To było moje zadanie!
Mniam! Pysznie wygląda. Muszę spróbować tego przepisu.
Mięsko z grila z warzywami zawsze smakuje wyśmienicie. Jakoś tak podświadomie czuje się w powietrzu urlop.
www.themomentsbyela.pl
Jak najbardziej, grill zawsze kojarzy mi się z urlopem
Mięso w połączeniu z dipem z pewnością smakują rewelacyjnie!
O tak!
Mam nadzieję, że od dzisiaj będzie królowało na moim grillu
Znakomite zdjęcia. Człowiek od razu jest głodny