Sałatki na cały tydzień – kalafior i halloumi

Sałatki mogę jeść przez cały tydzień. Po prostu je uwielbiam. Sałatki wbrew pozorom to pyszne i pożywne dania. Nigdy nie jest moim zamiarem głodzić się zielonymi liśćmi ułożonymi na talerzu na krzyż, ozdobionymi plasterkami ogórka, pomidora i polanymi light dressingiem…Oczywiście jeśli do takiej sałatki dołożę porcję mięsa lub jakiś fajny ser jak halloumi to już taka sałatka zasługuje na miano pełnowartościowego dania, które można jeść o każdej porze dnia. Piszę o każdej porze dnia, bo mam w pracy kolegę, który każdego dnia zajada sałatkę na śniadanie.

kalafior halloumi sałatka

Uwielbiam halloumi i często go używam w mojej kuchni do sałatek i zup. Jest to bardzo specyficzny w smaku ser solankowy. Być może nie każdemu przypadnie do smaku. Ja uważam się za osobę wszystko jedzącą, a ten ser dla mnie to ser z najwyższej półki. Lubię również pieczony kalafior, który łączę z serami. Jeśli jeszcze nie jedliście kalafiorowy Mac & Cheese to koniecznie spróbujcie. Kalafior i halloumi warto mieć w swoim menu. Oba składniki świetnie ze sobą współgrają. Jest to typowa sałatka na ciepło, więc jak dla mnie idealna sałatka na kolację lub obiad na jesień.

Jarmuż sałatka kalafior

Kalafior i halloumi – sałatka na ciepło

Składniki:

na 2 porcje

150 g jarmużu

300 g kalafiora

150 g halloumi

1 łyżeczka płatków chili

2 łyżki berberysu

1 łyżeczka kokosowego oleju + 1 łyżka wody

2 łyżki nasion słonecznika, prażonych

1 łyżka oliwy

sok z połowy cytryny

1 łyżka pokrojonej mięty

sól do smaku

przepisy na lekkie sałatki

Kalafior podziel na różyczki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą, posyp solą i chili i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Jarmuż oczyść z grubych „nerwów”. Liście pokrój lub porwij i ułóż na talerzu. Na wierzchu ułóż upieczony kalafior. Na patelni rozpuść kokosowy olej z wodą i wsyp berberys. Smaż przez minut. Na grillowej patelni grilluj halloumi podzielone na kawałki. Połóż ser na sałatce, posyp prażonym słonecznikiem i berberysem. Całość posyp drobno pokrojoną miętą. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny. Smacznego!

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.