Macie ochotę na jeszcze jedno ciasto z cukinią? Wczoraj upiekłam na odmianę ciasto czekoladowe z cukinią. Pyszne ciasto przypominające trochę brownie, ale o wiele lżejsze. Cukinia jak zwykle niewyczuwalna, za to ciasto bardzo wilgotne i puszyste, a na dodatek bardzo czekoladowe. Mało tego ciasto pokryłam czekoladowym ganaché.
Lubicie alternatywne wypieki? Ciasto z cukinią niewątpliwie do nich należy. Bardzo polecam ten wypiek!
Ciasto czekoladowe z cukinią
na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm
Składniki:
300 g pszennej mąki
80 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
200 g cukru
200 g brązowego cukru
150 g miękkiego masła
3 jajka
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
200 ml zagęszczonego soku jabłkowego
100 g jogurtu
300 g cukinii, startej na grubych oczkach
Czekoladowe ganaché
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki
cukier perłowy do posypania
W naczyniu przesiej mąkę, sodę do pieczenia, kakao i cynamon. Dodaj sól. W drugim naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
Następnie na przemian dodawaj suche składniki i jogurt z sokiem jabłkowym. Ja zrobiłam to w trzech podejściach. Na koniec już łyżką wmieszaj delikatnie startą cukinię. Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładz powierzchnię i piecz na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Wyjmij ciasto i ostudz w formie. Przygotuj ganaché. Rozpuść czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i posmaruj ciasto. Posyp perłowym cukrem.
6 komentarzy
w tym roku sobie obiecałam że wreszcie zrobię to ciasto
Zrób koniecznie, bo ciasto jest naprawdę pyszne
znam i wielbię:)
Mmmm…
Jadłem różne ciasta. Czekoladowe są moje ulubione, ale z cukinią jeszcze nie próbowałem. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego bloga, dowiaduję się tu takich ciekawych rzeczy, o których pewnie nigdy nie miałbym szans się dowiedzieć :-) Big UP !
O dziękuję bardzo! Cieszę się, że lubisz odwiedzać mój blog. Ja też zaglądam do ciebie, bo przepadam za kawą!
Pozdrawiam