Chlebk z ziemniakami, puszysty i mięciutki…Tak, tak, nie przesłyszeliście się. Często dodaję ziemniaki do chleba. To taki irański zwyczaj pieczenia chleba. W mojej kuchni nic się nie marnuje. Ziemniaczane resztki zawsze można wykorzystać nie tylko na chleb z ziemniakami ale do wyrobu kopytek, krokietów i warzyw pod ziemniaczaną pierzynką.
Domowy chleb jest zawsze mile widziany zwłaszcza, że rodzinka lubi kanapki ze świeżego chleba. Zapraszam na kanapkę z irańską mortadelą i irańskimi ogórkami, które są nieco ostre ale bardzo smaczne! To jest przywilej bycia w związku z obcokrajowcem, he, he…Jedliście kiedyś irańskie ogórki albo piekliście chleb z ziemniakami?
Chleb z ziemniakami
Składniki:
na 10 płaskich bułek
50 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
2 łyżki oliwy + 4 łyżki do posmarowania
2 łyżki miodu
200 g puree z ziemniaków
500 g pszennej mąki
225 g mąki grahamki
1 łyżka soli
Rozpuść drożdże i miód w mleko. Dodaj oliwę, obie mąki, sól i ziemniaczane puree. Zarób gładkie ciasto. Ciasto powinno być dosyć miękkie, ponieważ podczas wyrastania grahamka pochłania dobrze wodę i ciasto będzie wtedy bardziej elastyczne. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż kilka razy aby uszło z niego powietrze. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 10 kawałków, około 145 g każdy. Uformuj płaskie placki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 250ºC piekarnika. Piecz chleb na dolnym poziomie piekarnika przez 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5 – 8 minut. Taka temperatura pieczenia idealnie sprawdza się w moim piekarniku. Wyjmij bułki na metalową kratkę i ostudź. To są idealne bułki na kanapki. Smacznego!
10 komentarzy
Super pomysł :)
Takiego chleba jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi sie podoba :)
Bardzo ciekawy przepis :P Pomysł niezwykle oryginalny :)
To niesamowite ile zastosowań mogą mieć ziemniaki :D Nic dziwnego, że wręcz je uwielbiamy :D
Jestem ciekawa jak smakuje :)
Piękne chlebki!
Pysznie wykorzystane ziemniaczane pzostałości
Piękne wypieki, kiedyś robiłam focaccię z dodatkiem gotowanych ziemniaków :)
Dziękuję!
Dobry przepis :). No bo kto by nie miał ochoty na kanapkę z takim świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem…
Pozdrawiamy!
Wzajemnie!